Križevčanin Robert Pašičko posjetio drugu najzatvoreniju državu svijeta, danas o tome priča na 10. Pinklecfestu

Današnjom večeri putopisnih predavanja započinje 10. Pinklecfest. Festival je to kojim se publici pokušavaju približiti mnoge svjetske destinacije, od čega su neke doista egzotične.

Ako ne vjerujete u navedenu konstataciju, najbolji argument pružit će vam prvi od tri festivalska vikenda na kojem će se pričati o putovanju u drugu najzatvoreniju državu svijeta, što doista odgovara pojmu egzotike. Križevčanin Robert Pašičko dva puta je posjetio Turkmenistan, jednu od 15 danas samostalnih država koje su proizašle iz nekadašnjeg SSSR-a. Koje sve prepreke, ponajprije birokratsko – administrativne, morate proći da biste posjetili ovu državu, a pritom vam čak ni to ne jamči ulazak, podijelit će s publikom jedan od poznatijih križevačkih putnika.

“Koliko god je teško ući u zemlju, jednom kad se dođe ima se što za vidjeti. Mramorna prijestolnica Ašgabat u kojoj nisi siguran što je stvarnost, a što slika za onih par posjetitelja s arhitekturom iz Zemlje čudesa. Tu je i pustinja Karakum čiji nam je pijesak prošle godine donijelo nevrijeme”, kratko je najavio Pašičko spomenuto predavanje.

red

Osim Turkmenistana, publiku će zasigurno zaintrigirati i preostala dva današnja predavanja. S pričom na otok vječnog proljeća i otok suprotnosti – Tenerife – vodi nas Ivona Bačelić Grgić. Ova ekonomistica, putopiskinja i blogerica proputovala je 47 zemalja na 5 kontinenta. Tenerife su najveći španjolski otok u skupini Kanarskih otočja, a na njemu se nalazi i Teide, vulkanska planina, treći najveći vulkan na svijetu, te Pico de Teide, najviši vrh Španjolske s visinom od 3718 metara nadmorske visine. Osim u posjetu Teidu, Ivona je boravila i u Puerto de la Cruz te u glavnom gradu otoka Santa Cruz de Tenerife kojeg zovu Sydneyem Atlantika, gradiću Masca kojem tepaju da je mini Machu Picchu, a uživala je i na najpoznatijoj plaži na otoku Playa de las Americas.

Posljednje predavanje današnjeg programa izvodi križevački par Jelena i Danijel Šaško. Oni su ljetni godišnji odmor iskoristili za pravu biciklističku avanturu putem svetog Jakova, odnosno Camino de Santiaga. Kako su tekle pripreme i koje je izazove Camino stavljao pred njih u 14 dana dugom pohodu, ispričat će u predavanju koje će zaključiti prvi festivalski dan.

Večerašnja predavanja počinju u 19.30 sati u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković, a ulaz je slobodan. Organizator 10. izdanja Pinklecfesta je udruga P.O.I.N.T., partneri su Planinarsko društvo Kalnik Križevci i Gradska knjižnica Franjo Marković, dok je pokrovitelj festivala Grad Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.