Ambrozija nebrigom nikla u samom centru!

Otkad je početkom 2008. godine na uglu Preradovićeve ulice i Matoševa trga srušena stogodišnja katnica koja je zbog dotrajalosti sve više postajala opasnost za prolaznike, sa iste lokacije u samom središtu Križevaca ovih dana prijeti nova neprilika. Na travom obraslom zemljištu građani su primijetili ambroziju, čija je pelud jedan od najjačih poznatih alergena. Pojedine stabljike, na kojima se jasno vide omanji cvjetovi skupljeni u žute grozdove, izbile su čak uz sam nogostup Matoševog trga, ispod zaštitne ograde budućeg gradilišta.

Iako ambrozija inače cvate sredinom srpnja, termin joj je zbog promjenljivog vremena ovog ljeta pomaknut na kolovoz. Zbog povremenih kišnih razdoblja posljednjih dana moguće je da cvatnja još nije dosegla maksimum, pa je zadnji čas za uništavanje ovog čestog uzročnika alergijskog rinitisa i konjuktivitisa, pa čak i astme. Prema podacima stručnjaka, prag koji izaziva reakciju je vrlo nizak – manje od 20 zrnca peludi po kubičnom metru zraka, a česte su i unakrsne reakcije s drugim biljkama iz ove porodice.

S obzirom da je na snazi naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, za očekivati je da će većinski vlasnik, lokalno građevinsko poduzeće, biljku hitno ukloniti košnjom ili, što je još učinkovitije, čupanjem zajedno s korijenom, tim više što i peludna prognoza za Hrvatsku za sutra kaže: “Pelud korova bit će visokih koncentracija u kontinentalnom dijelu zemlje, s visokom koncentracijom peludi ambrozije, pa se savjetuje oprez osobama alergičnim na ovu pelud!”. Građani koji primijete cvat ambrozije na gradskim i prigradskim područjima, mogu podnijeti prijavu poljoprivrednoj inspekciji na broj telefona 720 322.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.