I ravnatelj i gradonačelnik nadaju se da uređenje kreće 2011.

GRAĐA U GRADU Kada otvaranje Državnog arhiva u Križevcima? Za preuređenje sinagoge u funkcionalnu ustanovu sedam milijuna kuna treba dati Grad, a Ministarstvo kulture plaća opremu i ljude.

Najviše zbog recesije, neki bi rekli i zbog verbalnih “zaletavanja”, ispostava Državnog arhiva za Koprivničko-križevačku županiju u Križevcima još ne radi, pa danas nije ni obilježen Međunarodni dan arhiva.

 

Iako za preuređenje sinagoge za te namjene već postoji građevinska dozvola i projekt, ništa od lanjske najave gradonačelnika Branka Hrga da će arhiv raditi već polovinom 2010. (što je kasnije revidirano izjavom da će ove godine početi uređenje). Ravnatelj arhiva prof. Ivan Peklić kaže da će unutarnje i vanjsko uređenje stajati sedam milijuna kuna, koje treba osigurati Grad. S druge strane, Ministarstvo kulture kao osnivač ustanove mora naći novac za svu opremu, među ostalim i vodo i vatrootporne sefove za čuvanje građe. Peklić ističe da je baš u pregovorima s jednom zagrebačkom tvrtkom o njihovoj nabavi.
– Ministarstvo treba osigurati i novac za plaće zaposlenika, a u arhivu će raditi 12 stručnjaka – kaže Peklić.

Iz gradske uprave poručuju da se pripremaju troškovnici koji će tijekom lipnja biti dostavljeni ministarstvu.
– U proračunu Grada osigurana su sredstva za početak unutarnjeg uređenja. Te aktivnosti planiraju se započeti nakon što ministarstvo odobri projekt i sredstva za plaće i opremu. Nadamo se da će realizacija biti u 2011. godini – zaključuju. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.