Kamo je nestala Devčićeva vertikala?

Čak 21 točku dnevnog reda 3. sjednice Gradskog vijeća, među kojima je i ona pod kojom je Igor Šimunović iz Vodnih usluga predstavio projekt Aglomeracije Križevci, vijećnici su izglasali za sat i četrdeset pet minuta, uz malo rasprave. Nakon izlaganja o projektu zbog kojeg su se sazivale tematske sjednice i nakon kojeg će još 2415 stanovnika dobiti vodu, a njih gotovo pet tisuća napokon i kanalizaciju, vijećnicima je izgleda sve bilo jasno jer ih je pitanja postavilo tek par. Vijećnicu Šteficu Wolf zanimalo je zna li se kada će se raditi u kojem dijelu grada kako bi se građani mogli pripremiti na iskapanja i gužve u svome kvartu.

Terminski plan smo zbog problema u nabavi materijala već dvaput mijenjali pa ne možemo ništa sa sigurnošću reći dok nam izvođač ne potvrdi radove u određenom dijelu grada“, odgovorio je Šimunović. Pitanja o pojedinim ulicama i pročistačima postavili su vijećnici Gužvinec i Frbežar, a gradonačelnik Rajn tražio je da se građanima konkretno kaže što je obuhvaćeno projektom, a što će građani morati sami financirati.

Moram reći da sam očekivao više pitanja vijećnika jer su na ovoj sjednici ljudi koji vam oko projekta aglomeracije mogu dati odgovore na njih“, rekao je Rajn.

Vijećnici su bili aktivniji na točki o uslužnim vodoopskrbnim područjima komentirajući Vladin nacrt prijedloga Uredbe o uslužnim područjima prema kojem bi opskrbljivač vode na našem području, umjesto domaće tvrtke Vodne usluge, postale Koprivničke vode. Gradonačelnik Mario Rajn tražio je od klubova da se izjasne o prijedlogu i donesu zaključak koji bi Grad uputio Vladi do 11. listopada, do kad je otvoreno javno savjetovanje.

Križevačke Vodne usluge zadovoljavaju uvjete za izuzeće iz odluke Vlade pa će Grad tražiti da ostanu samostalni isporučitelj na našem području. Nisam spreman potpisati ako o tome ne raspravimo, budući da se radi o imovini koja je stvarana desetljećima, a mi bi je sad trebali prepustiti drugom poduzeću“, rekao je Rajn, a direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek dodala je da bi taj zahtjev bio opravdan jer je u posljednje dvije godine porastao broj priključaka i količina isporučene vode, što je bio kriterij za određivanje uslužnih područja.

Stav kluba SDP-a je da bi Vodne usluge trebale ostati u vlasništvu Grada, a ne pripojiti se Koprivničkim vodama pogotovo zato što će broj priključaka zahvaljujući projektu aglomeracije još rasti“, rekao je Antonio Sirovec, a aktualnu gradsku vlast u tome je podržao HDS.

HDS daje apsolutnu potporu gradonačelniku i Vodnim uslugama u nastojanjima da tvrtka ostane u Križevcima i bude opskrbljivač vode za Križevce i okolicu“, rekao je Ivica Švagelj, a s njim se složio i Ivan Majdak.

Posebno pozivam kolege iz HDZ-a da iskoriste sve ono što mogu i pomognu da Vodne usluge ostanu u vlasništvu Križevaca i budu kotač u razvoju našeg kraja“, rekao je Majdak.

No HDZ-ov vijećnik Mato Devčić, potpredsjednik Gradskog vijeća, iskoristio je svo vrijeme predviđeno za raspravu, ali nije izrekao jasan stav svog kluba – hoće li HDZ iskoristiti toliko spominjanu “vertikalu” prema državnoj vlasti i podržati gradsku administraciju i vijećnike svih stranaka u Gradskom vijeću u namjeri da Vodne usluge ostanu samostalni opskrbljivač ili će podržati odluku Vlade da opskrbljivač vode na križevačkom području bude tvrtka Koprivničke vode.

Radi se o tome da trebamo dublje ući u problematiku i bolje se informirati“, rekao je Devčić, a predsjednik Vijeća Igor Frbežar pitao ga je podržava li prijedlog ili ne. Konkretan odgovor – nije dobio.

Od jučerašnje sjednice, Gradsko vijeće ima dva nova vijećnika i drugog potpredsjednika. Za potpredsjednika je, uz Matu Devčića, izabran Ivica Švagelj iz HDS-a i to s 11 glasova za i 7 protiv. Umjesto Marija Martinčevića koji je na vlastiti zahtjev svoj vijećnički mandat stavio u mirovanje, prisegnula je Aleksandra Mijić, a umjesto Marka Katanovića novi vijećnik iz redova SDP-a je Antonio Sirovec.

Vezano

Komentari su zatvoreni.