Prvim humanitarnim buvljakom Zaklade Volim Križevce prikupljeno 4 tisuće kuna

U nedjelju, 26. rujna 2021. godine u Križevcima je održan 1. humanitarni buvljak Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce”, s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija u školskoj i akademskoj godini 2021./2022. Na križevačkom Strossmayerovom trgu građanke i građani imali su priliku tijekom sunčanog jutra i prijepodneva obići čak osam štandova organiziranih pod sloganom “I stara stvar može naći novog vlasnika” te na taj način podržati stipendiranje mladih Križevaca. Ova je aktivnost Zaklade “Volim Križevce” održana uoči Europskog dana filantropije i zakladništva koji se obilježava 1. listopada.

– Od srca zahvaljujemo svim donatorima, kako stvari i robe tako i financijskih sredstava, uz čiju pomoć smo uspjeli prikupiti 4 tisuće kuna koje ćemo uplatiti na namjenski podračun naše Zaklade i čitav iznos namijeniti za dodjelu stipendija mladima Križevaca!, istaknuo je upravitelj Zaklade Hrvoje Belani. Napominje da je to iznos gotovo dostatan za jednu učeničku stipendiju, koja iznosi 4.500 kuna, dok studentske iznose po 1.000 kuna mjesečno tijekom devet mjeseci.

Na buvljaku su se tako mogle pronaći različite stvari koje su donirali građani grada Križevaca, od odjeće, obuće, igračaka, nosača zvuka i knjiga do aparata za kavu ili pak madraca za masažu. Za svaki predmet bio je istaknut preporučeni minimalni iznos donacije. Prvi humanitarni buvljak Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce” organiziran je u okviru 17. Culture Shock Festivala i Festivala održivosti “KLIKni na održivo”, a u suradnji s udrugom P.O.I.N.T. i Križevačkim laboratorijem inovacija za klimu (KLIK).

– Javne natječaje Zaklade za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2021./2022. planiramo objaviti tijekom listopada, jedan za stipendiranje po socijalnim kriterijima, a drugi za nadarene učenike i studente. Nadamo se do tada prikupiti dovoljno sredstava da u sklopu svakog natječaja stipendiramo 5 učenika i 5 studenata. Stoga pozivamo poslovne subjekte i građane da i dalje uplaćuju donacije na namjenski podračun HR8724020061500081346, pozvala je predsjednica Zakladne uprave Ivana Dubravec.

Budući da su donacije u Zakonu o porezu na dohodak tretirane kao porezna olakšica, donatori fizičke osobe mogu uvećati svoj osobni odbitak za iznos darovanja, dok pravne osobe prema Zakonu o porezu na dobit za darovanja do 2% ostvarenih prihoda prethodne godine imaju pravo na smanjenje porezne osnovice.

– Ponekad neki događaji ostave dublji trag i neke male stvari promjene tijek. Punog srca zatvaramo vrata našeg prvog buvljaka i veselimo se novim zajedničkim akcijama. U međuvremenu, naravno, volimo Križevce!, poručila je predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Ana Končurat, pozvavši mlade da prate objave na www.volimkrizevce.hr gdje će sljedeći mjesec biti objavljeni novi javni pozivi za dodjelu stipendija.

Iz Zaklade Volim Križevce posebne zahvale upućuju brojnim građanima donatorima za humanitarni buvljak te sljedećim pravnim osobama bez čije podrške ga ne bi bilo moguće realizirati: Grad Križevci, Zadruga KLIK, Udruga P.O.I.N.T., Križevački poduzetnički centar d.o.o., Odred izviđača Križevci, Visoko gospodarsko učilište Križevci, Srednja škola “Ivan Seljanec” – 1. razred komercijalista, Tehnologik d.o.o. i Caffe bar Korner.

Zahvale idu i prošlogodišnjim stipendistima Ana-Mariji Rešeter i Franu Leonu Paliću koji su se odazvali pozivu i kao ambasadori Zaklade vrijedno volontirali tijekom buvljaka, kao i sljedećim volonterima: Ivana Dubravec, Ana Končurat, Jelena Šaško, Ivana Šatrak, Mario Jembrek, Hogar Mergon, Matija Kolarić, Igor Kudeljnjak, Dejan Dedeić, Robert Pašičko i Hrvoje Belani.

Vezano

Komentari su zatvoreni.