Večeras u knjižnici znanstveno-popularno predavanje O Suncu kroz mitološke slike

Nakon kratke ljetne pauze, Future Hub Križevci od ovog tjedna nastavlja s redovitim znanstveno-popularnim predavanjima koja se održavaju jednom mjesečno i namijenjena su široj publici. Prvi na rasporedu u četvrtak 23. rujna je dr. rer. nat. Petar Pavlović sa zanimljivom pričom koju je nazvao “O suncu kroz mitološke slike“.

Tema su simboličke ideje o gospodaru neba i donositelju svjetlosti, darovatelju života i neprekidnoj inspiraciji ljudske misli – Suncu”, najavljuje Pavlović. Slijedit će priče starih civilizacija – od Egipta, preko Grčke, Rima i starih Slavena, pa do Indije – koje su u korištenju imaginacije nastojale objasniti odnos čovjeka prema našoj dobroj zvijezdi.

Pokušat ćemo razmisliti čemu nas Sunce može poučiti. Nakon toga, pratit ćemo pojavljivanje solarnog simbolizma u kasnijoj filozofskoj misli usmjerenoj na ispitivanje čovjekove prirode – neoplatonizmu, hermeticizmu, alkemiji i tantri. Pri tome će se pokazati da je simbol Sunca istovremeno vanjski i unutarnji – taj simbol ne izražava samo pokretačku silu prirodnog života, već istovremeno i spoznajne te razvojne snage ljudskog duha. Zbog toga je Sunce idealni simbol koji nam može pomoći u traganju za izgubljenom vezom između onog vanjskog i unutarnjeg, odnosno fizičkog i psihičkog“, otkriva predavač.

Predavanje će se održati u četvrtak 23. rujna u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković, besplatno je i otvoreno za javnost.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.