Vadla: Rast broja zaraženih posljedica je druženja i nepridržavanja epidemioloških mjera na manifestacijama

Brojke rastu i za očekivati je da će rasti još više, rečeno je jučer na sastanku županijskog Stožera civilne zaštite o epidemiološkoj situaciji. U bolnici je trenutačno osam osoba, od toga dvoje na respiratoru. Samo tjedan dana nakon povratka u školske klupe, skočio je broj zaraženih učenika i nastavnika pa je preporučeno da se aktivnosti koje nisu vezane za škole svedu na minimum kako bi se umanjila mogućnost unošenja virusa u prostore škola.

Rast broja zaraženih u školama posljedica je druženja i nepridržavanja epidemioloških mjera, posebice na manifestacijama“, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla. Iako je sve više zaraženih i među križevačkim srednjoškolcima, testiranja se opet provode samo u Koprivnici. Spomenimo samo da većina učenika nema vozačku dozvolu već ih na testiranja voze roditelji, no nejasno je kako je Stožer zamislio da se pridržavaju epidemioloških mjera u automobilu za vrijeme vožnje do Koprivnice.

Tijekom ovog tjedna analizirat će se dinamika i kretanje zaraze, područja s kojih najviše dolaze testirani i tendencija daljnjeg porasta broja testiranja, a nakon toga će se sukladno epidemiološkoj situaciji i potrebi ponovno formirati timovi te uvesti testiranja u Križevcima i Đurđevcu“, poručili su članovi Stožera.

Glavna županijska epidemiologinja ponovila je da jedino cijepljenjem i pridržavanjem mjera epidemiju možemo držati pod kontrolom i najavila nastavak jesenske sheme cijepljenja. Tako su u subotu od 8 do 11 sati u dvorani Srednje škole u Koprivnici građanima na raspolaganju sve tri vrste cjepiva, dok se 24. rujna u Križevcima od 14 do 16 sati u dvorani OŠ Ljudevita Modeca cijepi Pfizerom.

Županija u priopćenju spominje da je kod nas cijepljeno 47.8 posto odrasle populacije, no ta brojka se odnosi na jednu primljenu dozu, ne uključuje ukupnu populaciju i može zavarati čitatelje. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo brojke su puno lošije – u našoj županiji završno je cijepljeno 36.9 posto ukupnog stanovništva, odnosno nezaštićeno je više od 60 posto građana, a to je ispod prosjeka Hrvatske.

Vezano

Komentari su zatvoreni.