Fizika Svemira od subote na programu Future Huba

Future Hub Križevci - Fizika Svemira

Otvorene su prijave za nove edukativne programe koje u sklopu projekta Future Hub Križevci provode
udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi koji počinju već ovog tjedna. Teorijski fizičar i kozmolog Petar Pavlović subotom će voditi novu seriju predavanja namijenjenu srednjoškolcima, studentima i građanstvu pod nazivom Fizika Svemira na kojima će se baviti Newtonovom teorijom gravitacije, Einsteinovom općom teorijom relativnosti, otvorit će pitanja gravitacijskog kolapsa i crnih rupa, širenje Svemira, njegovu prošlost i budućnost, kao i do sada neriješene probleme tamne materije i tamne energije.

Svima zainteresiranima omogućiti ćemo uvod u fascinantnu temu opisa Svemira. Ova priča, koja prati naša nastojanja da prikažemo Svemir temeljnim metodama teorijske fizike, ujedno je i priča o gravitaciji kao pojavi koja određuje evoluciju čitavog Svemira i gibanje pojedinih tijela u Svemiru. Bit će i nešto matematike, no nećemo se baviti računanjem, nego objašnjavanjem i razumijevanjem“, najavljuje Pavlović.

Dr. rer. nat. Petar Pavlović

Iako će se na predavanjima baviti razumijevanjem Svemira i diskutiranjem o njemu na filozofski način, polaznike će upoznati s osnovama više matematike – što će svakako koristiti svima onima koji će se u budućnosti posvetiti bavljenju prirodoslovnim ili tehničkim disciplinama. Predavanja će se održavati subotom od 17 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta i počinju od ove subote, 18. rujna. Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu preko stranice projekta.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.