Nakon prošlogodišnje jedinice, Križevcima četvorka za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je u ponedjeljak rezultate sedmog ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti jedinica lokalne samouprave koji pokazuju daljnji napredak i trend rasta transparentnosti. Nakon prošlogodišnje zajedničke prosječne ocjene 4,1 (godinu ranije ocjena je bila 3,9), gradovi, općine i županije ove su godine dobili prosječnu ocjenu 4,5 od mogućih 5. Gradovi su, pak, nakon prošlogodišnje ocjene 4,5 (godinu ranije je bilo 4,3) zaslužili ocjenu 4,7, a broj odlikaša je sa prošlogodišnjih 87 (godinu ranije bilo ih je 65) narastao na 99.

‘Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7 dokumenata, a općine prosječno 4,4 dokumenta. No, usprkos odličnim prosjecima, još uvijek 8%, tj. 10 gradova i 16%, tj. 68 općina ne objavljuje sva tri dokumenta za koje postoji zakonska obveza objave, a čak 20% gradova i 31% općina ne objavljuje dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati. Naravno, sama objava ključnih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za konstruktivno sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava’, navodi se u osvrtu na rezultate istraživanja kojeg su provele Mihaela Bronić, Marija Opačak, Katarina Ott, Miroslav Petrušić i Branko Stanić, a prenosi Gradonačelnik.hr.

Najveći napredak u proteklih godinu dana ostvaren je u Križevcima koji su prošlogodišnju jedinicu ove godine zamijenili četvorkom. Belišće i Vinkovci skočili su, pak, sa prošlogodišnje trojke na peticu. Sa prošlogodišnje četvorke na peticu su se popeli Benkovac, Donja Stubica, Hvar, Ivanić-Grad, Komiža, Kraljevica, Lipik, Nin, Ogulin, Popovača, SINJ, Slunj i Zaprešić. Sa dvojke na četvorku su se popravili Ilok i Senj, a Trilj je ocjenu popravio s dvojke na trojku. Trojku su, pak, na četvorku popravili Opuzen, Donji Miholjac, Obrovac, Orahovica i Vrlika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.