Teorijski fizičar s PMF-a danas će održati znanstveno-popularno predavanje, a nakon toga slijedi promatranje neba

Što je gravitacija? – naziv je novog znanstveno-popularnog predavanja kojeg Križevačka astronomska udruga Perzeidi najavljuje za utorak 13. srpnja, a namijenjeno je učenicima, studentima i široj javnosti. Izvanredni profesor s fizičkog odsjeka PMF-a Ivica Smolić, inače teorijski fizičar čija su područja interesa fizika crnih rupa, matematička fizika i kvantna gravitacija, govorit će o različitim oblicima gravitacijskog međudjelovanja posvuda oko nas: jabuke padaju sa stabla na tlo, planeti kruže oko Sunca, zvijezde kolabiraju u crne rupe, a deformacije prostorvremena putuju poput valova.

U ovom izlaganju ćemo se osvrnuti na to kako je gravitacija opisana u kontekstu klasične, Newtonove mehanike, kako je promatramo danas u kontekstu opće teorije relativnosti i kojim indicijama se vodimo u potrazi za dubljim razumijevanjem prirode gravitacije“, otkriva predavač izv. prof. dr. sc. Ivica Smolić.

Predavanje je otvoreno za javnost i održat će se u utorak 13. srpnja od 19 sati u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković u sklopu projekta Future Hub Križevci. Nakon predavanja organizirat će se Promatranje noćnog neba na livadi iza Razvojnog centra i tehnooškog parka. Promatranje počinje u 20:45 sati.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.