Novi milijunski EU projekt donosi zvjezdarnicu u centar Križevaca

U Križevcima se zadnjih godinu dana zahuktavaju ambiciozni planovi o osnivanju znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje Svemira, koji bi bio i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj. Ideja se počela ostvarivati krajem prošle godine kad je odobren projekt “Future Hub Križevci“, a ovog tjedna priča je dobila nastavak – Europa će u Križevcima financirati još jedan projekt vrijedan gotovo 3 milijuna kuna.

Riječ je projektu SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” koji će kroz kozmološki centar ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike Svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena. Niz obrazovnih i stručnih sadržaja održavat će se u novoj zvjezdarnici koja će se urediti pored ljetne pozornice u dvorištu iza Pučkog otvorenog učilišta.
Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Pozicionirana u središtu grada, služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe. Petmetarska kupola ugostit će moderan teleskop i približiti nam tajne Svemira“, objasnio je voditelj projekta dr. rer. nat. Andrej Dundović.  


U kozmološkom centru Svemir će se istraživati u svojoj cjelokupnosti, objašnjava Dundović, stoga je nužno ujediniti najrazličitije discipline: od kozmologije i astrofizike, matematike, preko inženjerstva i tehničkih disciplina pa sve do filozofije i umjetnosti. Ovoj ideji pristupa se kroz znanstveno-istraživački rad, suradnju sa znanstvenicima iz zemlje i svijeta, ali i kroz kvalitetnu izvaninstitucionalnu edukaciju djece i mladih te popularizaciju znanosti kod odraslih.

Nositelji projekta su udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi, prati ih Zaklada “Volim Križevce” te gradske institucije Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica Franjo Marković. Partneri na projektu su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Grad Križevci. Projekt SPARK odobren je u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” za koji je osigurano 150 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a ugovor za gotovo 3 milijuna kuna ovog je tjedna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla potpisao predsjednik udruge P.O.I.N.T. Nikola Ostojčić.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge P.O.I.N.T. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.