Novi milijunski EU projekt donosi zvjezdarnicu u centar Križevaca

U Križevcima se zadnjih godinu dana zahuktavaju ambiciozni planovi o osnivanju znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje Svemira, koji bi bio i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj. Ideja se počela ostvarivati krajem prošle godine kad je odobren projekt “Future Hub Križevci“, a ovog tjedna priča je dobila nastavak – Europa će u Križevcima financirati još jedan projekt vrijedan gotovo 3 milijuna kuna.

Riječ je projektu SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” koji će kroz kozmološki centar ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike Svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena. Niz obrazovnih i stručnih sadržaja održavat će se u novoj zvjezdarnici koja će se urediti pored ljetne pozornice u dvorištu iza Pučkog otvorenog učilišta.
Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Pozicionirana u središtu grada, služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe. Petmetarska kupola ugostit će moderan teleskop i približiti nam tajne Svemira“, objasnio je voditelj projekta dr. rer. nat. Andrej Dundović.  


U kozmološkom centru Svemir će se istraživati u svojoj cjelokupnosti, objašnjava Dundović, stoga je nužno ujediniti najrazličitije discipline: od kozmologije i astrofizike, matematike, preko inženjerstva i tehničkih disciplina pa sve do filozofije i umjetnosti. Ovoj ideji pristupa se kroz znanstveno-istraživački rad, suradnju sa znanstvenicima iz zemlje i svijeta, ali i kroz kvalitetnu izvaninstitucionalnu edukaciju djece i mladih te popularizaciju znanosti kod odraslih.

Nositelji projekta su udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi, prati ih Zaklada “Volim Križevce” te gradske institucije Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica Franjo Marković. Partneri na projektu su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Grad Križevci. Projekt SPARK odobren je u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” za koji je osigurano 150 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a ugovor za gotovo 3 milijuna kuna ovog je tjedna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla potpisao predsjednik udruge P.O.I.N.T. Nikola Ostojčić.

Vezano

Komentari su zatvoreni.