Počele prijave za treći tečaj naprednog računarstva – besplatno o kodu za superračunala

Od idućeg tjedna kreće i posljednji tečaj naprednog računarstva u sklopu projekta “HACK2020 – Hub za napredno računarstvo Križevci”, kojeg organizira udruga P.O.I.N.T. uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu. Ovaj treći tečaj projekta pod nazivom “Osnove računarstva visokih performansi” bavit će se, kroz devet termina, tehnikama optimizacije i paralelizacije računalnih programa kako bi se postigle što veće performanse izvođenja programa, što spada u gradivo računarstva visokih peformansi (eng. high-performance computing) te pisanja računalnog koda namijenjenog superračunalima. Tečaj će voditi dr. rer. nat. Andrej Dundović, teorijski astrofizičar koji u svom znanstvenom radu razvija računalne programe za simulacije kompleksnih galaktičkih i intergalaktičkih procesa te ih koristi na superračunalima. Andrej je autor i koautor više javnodostupnih računalnih programa koje koriste istraživačke grupe u visokoenergijskoj astrofizici na mnogim svjetskim sveučilištima i institutima. Tečaj počinje u subotu 12. lipnja, a moći će se pratiti i putem weba pa nije potrebna fizička prisutnost u Križevcima za njegovo pohađanje.

Do sada su uspješno održana dva tečaja u sklopu projekta HACK2020. Prvi, o izradi igre za web u Haskellu, održao je doktor znanosti Marko Dimjašević, a namjera je bila približiti koncept naprednih programskih jezika i algebarskog zaključivanja na praktičnom i zanimljivom primjeru izrade web aplikacije. Tečaj je uspješno završilo petoro polaznika, uglavnom križevačkih srednjoškolaca i studenata.

Drugi tečaj o Rustu i naprednim tipskim sustavima održao je doktor znanosti Ivan Radiček. Kroz 9 radionica predstavio je osnove programiranja u relativno novom i sve popularnijem programskom jeziku Rust koji koristi svoj tipski sustav kako bi upravljao memorijom računala. Drugi dio tečaja fokusirao se na teorijsku osnovu rada programskih jezika te završio implementacijom vlastitog elementarnog funkcijskog programskog jezika u Rustu i demonstriranjem razvoja vlastitih naprednih tipova u praksi.

Svi tečajevi su besplatni i namijenjeni su prvenstveno učenicima srednjih škola i studentima zainteresiranim za programiranje i softversko inženjerstvo. Također, materijali svih dosad održanih tečajeva dostupni su besplatno na web stranici projekta, dok je drugi tečaj prenošen uživo online. Snimke tih predavanja slobodno su dostupne na webu, putem video platforme YouTube. Za sudjelovanje na trećem tečaju dovoljna je prijava na programe putem web stranice projekta jer je broj mjesta ograničen. Tečajevi se organiziraju u Križevcima, u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Križevci.

Projekt HACK pruža vrhunski i besplatni obrazovni program iz domene računarstva u Križevcima, kakav je teško dobiti i na razini visokoobrazovnog institucionalnog obrazovanja, a kamoli drugdje. Udruga P.O.I.N.T. ovim se projektom, ali i aktualnim EU projektom “Future Hub Križevci”, etablirala kao organizator visokokvalitetnih izvaninstitucionalnih obrazovnih programa iz područja STEM-a kojima želi transformirati područje prirodoslovnog i inženjerskog obrazovanja u Križevcima i šire. U svojim projektima, udruga P.O.I.N.T. okuplja stručnjake, doktore znanosti i izvanredan nastavni kadar kako bi pružila lokalnoj zajednici moderne sadržaje i pratila svjetske promjene u obrazovnim paradigmama, ali i odgovorila na potrebe stjecanja novih kompetencija tehnološki ovisnog društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.