Križevcima dodijeljena priznanja za najbolje projekte za djecu

Grad Križevci prijavio je dva projekta kojima se potiče djecu na uključivanje i odlučivanje u lokalnim zajednicama i promociji dječjih prava na natječaj Saveza društava Naša djeca Hrvatske za Naj-projekte te su oba projekta uvrštena u top 3 najboljih projekata u Hrvatskoj provedenih 2020./2021. godine. Naj-projekti predstavljeni su ovog tjedna online na 16. susretu Dječjih vijeća Hrvatske pa su se tako svi sudionici upoznali s križevačkim projektima.

Riječ je o akciji Djeca Križevaca za djecu Gline kroz koju su vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Križevaca prikupili 140 paketa pomoći za djecu Gline i na taj način ih razveselili i pružili potporu nakon razornog potresa koji je krajem prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Akciji se odazvao velik broj djece, roditelja, baka i djedova te ostalih građana, a prikupljan je školski pribor, školske i higijenske potrepštine, igračke, slatkiši te pismo ili crtež podrške. Ovom akcijom djeca Križevaca pokazala su senzibiliziranost prema djeci iz mjesta stradalog potresom, istaknula je dječja gradonačelnica Iva Novosel tijekom predstavljanja projekta te još jednom zahvalila svima koji su se uključili u ovu akciju.

Najboljim projektom proglašen je i projekt „Igrajmo se i rastimo zajedno“ kroz koji su na dječje igralište kod sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca postavljene sprave za djecu s invaliditetom. Cilj ove akcije, čiji je inicijator bio Dječji vrtić „Zraka sunca“ bio je omogućiti djeci Križevaca jednake mogućnosti za igru. Postavljanje sprava, vrtuljka i ljuljačke, financirao je Grad Križevci u iznosu od 66 tisuća kuna, istaknula je voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Križevaca Melita Horvat tijekom predstavljanja projekta i naglasila važnost senzibilizacije djece, cjelokupne javnosti, institucija i lokalne vlasti s potrebama djece i osoba s invaliditetom. Cilj nije bilo samo napraviti mjesto za igru za djecu s invaliditetom, već im omogućiti da djeca budu uključena kao ravnopravni članovi zajednice u svim njihovim aktivnostima.

Druženje i inkluzija u zajednici najveći su dobrobiti ove akcije, kao i činjenica da je sve ovo poteklo upravo od djece.
Grad Križevci status Grada – prijatelja djece ima od 2018. godine te je do sada proveo brojne projekte za djecu i s djecom sve zajedno vrijedne preko 62 milijuna kuna, a ova dva priznanja još dodatno potvrđuju ovaj status.

Vezano

Komentari su zatvoreni.