Kako se glasalo: otkrivamo tko je pobijedio na svakom od 51 biračkog mjesta u Križevcima i okolici

Izbori za gradonačelnika nisu nam već u prvom krugu dali odgovor na pitanje tko će voditi Križevce u naredne četiri godine, ali nismo niti daleko od konačnog rješenja. Mario Rajn premoćno je slavio u prvom krugu s gotovo 44% osvojenih glasova, a koliko je bio dominantan najbolje može dočarati podatak da sljedeća tri kandidata po broju glasova – Mato Devčić, Ivica Švagelj i Marko Katanović – zajedno nisu uspjeli skupiti više glasova od Rajna. Upravo zbog goleme razlike između Rajna i Devčića, čini se kako će drugi krug biti tek puka formalnost i da se postavlja samo jedno pitanje – s kolikim će postotkom Rajn produžiti još uvijek aktualni mandat.

Detaljniji pogled na rasplet na svakom od 51 biračkog mjesta ide u prilog tezi da će Mario Rajn teško izgubiti prednost ispred Mate Devčića. Od 14 biračkih mjesta koji su smješteni u samom gradu, Rajn je izuzetno premoćno slavio na svih 14. Tek je u jednom od 14 slučajeva ostao na manje od 100 osvojenih glasova, dok s druge strane, nijedan drugi kandidat nije na nekom od gradskih biračkih mjesta uspio osvojiti troznamenkast broj glasova. U prijevodu, grad je donio potpuni trijumf aktualnom gradonačelniku, a zanimljivo je da je uvjerljivu prevlast odnio i na selu.

Od 37 biračkih mjesta koji su pozicionirani na selima u okolici Križevaca, Rajn je na 27 biračkih mjesta samostalno pobijedio, dok je u Novakima Ravenskim podijelio pobjedu jer je čak troje kandidata bilo izjednačeno na vrhu. Naime, Rajn, Švagelj i Tenodi su na ovom biračkom mjestu osvojili svaki po 14 glasova.

Ostali kandidati podijelili su mrvice koje im je Rajn ostavio, pri čemu je prednjačio Mato Devčić. On je odnio pobjedu u tvrdokornim utvrdama HDZ-a kao što su biračka mjesta u Ivancu Križevačkom, Donjoj Glogovnici, Apatovcu i Svetoj Heleni, čemu je pridodao i pobjede u Kloštru Vojakovačkom i Dijankovcu.

Ivica Švagelj uspio je odnijeti prevlast u Cubincu, Ivan Majdak je na svojem terenu u Velikom Potočecu skupio 114 glasova, što je gotovo 16 posto od ukupnih 734 glasova koliko je osvojio.

Za kraj nam je ostao učinak Marka Katanovića, najvećeg razočaranja izbora. Iako je u predizbornim anketama jako dobro kotirao te se, poslije Marija Rajna, činio kao najizgledniji kandidat za ulazak u drugi krug, Katanović je ispred SDP-ove liste uspio pobijediti tek u Špirancu. S obzirom na vrlo aktivnu predizbornu kampanju koju je odradio, ovo je učinak s kojim malo tko može biti zadoovljan u SDP-u.

U nastavku donosimo popis svih kandidata i biračkih mjesta na kojima su pobijedili.

Mario Rajn – pobijedio u svih 14 biračkih mjesta u Križevcima, kao i na sljedećim biračkim mjestima: Mali Potočec, Bojnikovec, Brckovčina, Bukovje Križevačko, Carevdan, Novi Bošnjani, Stari Bošnjani, Donji Cubinec, Srednji Dubovec, Đurđic, Lemeš Križevački, Erdovec, Gračina, Majurec, Osijek Vojakovački, Pavlovec Ravenski, Poljana Križevačka, Podgajec, Sveti Martin, Većeslavec, Povelić, Ruševac, Veliki Raven, Velike Sesvete, Vojakovac, Žibrinovec, Lemeš, Novaki Ravenski (podijelio pobjedu sa Švageljom i Tenodijem)

Mato Devčić – Apatovec, Dijankovec, Donja Glogovnica, Ivanec Križevački, Kloštar Vojakovački, Sveta Helena

Ivica Švagelj – Cubinec, Novaki Ravenski (podijelio pobjedu s Rajnom i Tenodijem)

Marko Katanović – Špiranec

Ivan Majdak – Veliki Potočec

Mladen Tenodi – Novaki Ravenski (podijelio pobjedu s Rajnom i Švageljom)

Vezano

Komentari su zatvoreni.