Rajn najveći dobitnik: u gradu uvjerljiv, za većinu u Vijeću trebaju mu dvije ruke i drži ključeve većine u županiji

Prema novoj podjeli karata koje su promiješali birači na jučerašnjim izborima, najviše vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća pripast će kandidacijskoj listi grupe birača koju predvodi Mario Rajn, koja je dobila 38.17 posto glasova. Slijede SDP i HDZ koji su u mrtvoj utrci. Njihov rezultat skoro je identičan, razlika je15 glasova u korist HDZ-a. No i jedni i drugi ne trebaju slaviti nad rezultatom jer su na prošlim izborima obje stranke bile na 20 posto, sad je HDZ prvi put ispod 15, a SDP je također u stalnom padu.

U Gradsko vijeće ulazi još HDS s osvojenih 12.8 posto glasova i kandidacijska lista Ivana Majdaka s 8.89 posto. HSS, stranka koja je dosad imala čak četiri gradonačelnika, prvi put nema vijećnika jer njihova lista nije prošla izborni prag. Zanimljivo da ni Mreža, stranka koja je s HDZ-om vodila Županiju, u križevačkom Gradskom vijeću nije prošla prag s dobivenih tek 208 glasova, najmanje od svih osam lista.

Što se tiče županije, treba naglasiti da su Križevčani detektirali problem i glasači su kaznili nemar Mreže i HDZ-a u području srednjeg školstva i zdravstva, ustanova čiji je osnivač Županija. Rajnova lista za Županijsku skupštinu u Križevcima je dobila 32.5 posto, odnosno 2410 glasova, što je više od Mreže (16.9), HDZ-a (12.7) i Lackovića (4.31) zajedno. Ukupno na nivou županije najviše glasova dobila je lista SDP-a (23.69), zatim Lackovićevi nezavisni (20.23), HDZ (18.99) i Mreža (11.81), no nitko od njih ne može sastaviti većinu pa Rajn sa 7.34 posto trenutačno u rukama drži ključeve većine za Županijsku skupštinu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.