U potrazi za smislom znanosti: teorija i eksperiment

U ovotjednom susretu “U potrazi za smislom znanosti” raspravljamo o teoriji i eksperimentu, kao i njihovom odnosu. Sudionici će s predavačem dr.sc. Petrom Pavlovićem razgovarati o razlikama između opažanja i eksperimenata, te uzrocima zbog kojih je eksperiment u pravom smislu riječi postao dijelom istraživanja Prirode tek nakon renesanse. “Usprkos velike važnosti i nezamislivosti suvremene znanosti bez eksperimenta, bilo bi pogrešno zanemariti sva suštinska ograničenja eksperimenta kao metode, zbog kojih je eksperiment ovisan o teoriji, jednako kao i teorija o eksperimentu. Na tom tragu kritički analiziramo uobičajeno shvaćanje po kojem je eksperiment nezavisni princip provjere teorije koji je u stanju da je poput suca potvrdi ili odbaci. Diskutiramo i o tome zašto niti jedan kvantitativni eksperiment po sebi ne može dovesti do potpune istine. Razmišljat ćemo i o postojanju skrivenih slojeva teorije u svakom eksperimentu, te promišljati nedostatke i probleme upotrebe tzv. principa falsifikacije znanstvenih teorija“, najavio je Pavlović.

Filozofska rasprava “U potrazi za smislom znanosti” održat će se u subotu 8. svibnja u 17 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Ulaz je slobodan.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.