Dječji vrtić Zraka sunca kroz brojne aktivnosti obilježio Dan planeta Zemlje

Dana 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, kada pojedinac ima mogućnost i jedinstvenu priliku za izgradnju nove, bolje budućnosti. Tijekom cijele pedagoške godine na nivou Dječjeg vrtića Zraka sunca provode se aktivnosti i sadržaji vezani za ekologiju putem kojih djeca stječu spoznaje o potrebi za očuvanjem prirode i načinu života na principima održivog razvoja. Iznimno je važno od najranije dječje dobi početi s odgajanjem i obrazovanjem za održivi razvoj te usaditi pravilne navike ponašanja, ukazati na ekološke probleme, razvijati ekološke vještine i, stvarati prilike za aktivno sudjelovanje u rješavanju problema okoliša.

“Dan planeta Zemlje iz naše perspektive vidimo u deficitu prakse, odnosno konkretno učinjenih i mjerljivih koraka prema održivosti. U Crvenoj skupini djeca iz Vrtića Zraka sunca odlučila su preuzeti odgovornost i postati „rasadnikom“ budućih nositelja održivog razvoja provodeći konkretne akcije”, poručili su iz Dječjeg vrtića Zraka sunca, a istaknuli su se s još nekoliko aktivnosti.

“Svjesni kako je edukacija važna izradili smo letak pod nazivom “Svaki dan je Dan planeta Zemlje” s važnim uputama (štedi vodu, gasi svijetlo, recikliraj, bacaj smeće u spremnike, dijeli stvari, spremaj ostatke hrane, koristi obje strane papira…) koje smo prezentirali svim zaposlenicima vrtića i ponijeli roditeljima. Zatim smo izradili označivače knjiga s eko- porukama budući da provodimo projekt “Čitaj mi”.

Dogovorili smo se kako uljepšati naš neposredni okoliš te smo tako zasadili cvjetnjak s hotelom za kukce, začinski vrt i sadnicu vrbe pored pješčanika da nas štiti u ljetnim vrućinama. Uredili smo našu kućicu za istraživanje u prirodi. Obojali smo i postavili kućicu za ptice. Napisali smo puno eko poruka koje smo istaknuli po drveću u dvorištu vrtića jer želimo osvijestiti važnost sadnje za kvalitetniji okoliš. Oslikali smo platnene vrećice koje će u našim obiteljima zamijeniti korištenje jednokratnih plastičnih, velikih i trajnih zagađivača okoline”, dodali su.

Iz Dječjeg vrtića Zraka sunca zahvaljuju Komunalnom poduzeću, Visokom gospodarskom učilištu i poduzeću obitelji Mikulčić na donaciji sadnica platnenih vrećica i daščica. U provedbi ovih aktivnosti sudjelovale su djeca iz crvene i zelene skupine s odgojiteljicama Ružicom Bijeličić, Tamarom Bogdanović, Danijela Bermanec i Vesna Žuti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.