Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1323

Predavanja o smislu znanosti na Future Hubu Križevci idu dalje - u subotu 10. travnja još uvijek se raspravljalo o beskonačnosti (foto R.Matić)
Predavanja o smislu znanosti na Future Hubu Križevci idu dalje – u subotu 10. travnja još uvijek se raspravljalo o beskonačnosti (foto R.Matić)

U Temi Krugova slušamo petih petnaestak minuta javnog predavanja o poimanju beskonačnosti u životu, filozofiji i znanosti, dr. sc. Petra Pavlovića iz ciklusa predavanja i rasprava U potrazi za smislom znanosti, u okviru projekta Future Hub Križevci, koje je održano 13. ožujka u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Križevci. Ovoga puta slušamo dio predavanja u kojem se govori o ideji beskonačnosti kod Nikole Kuzanskog i Giordana Bruna.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu 30 nogometaša koji su ušli u povijest Luce de Leonea i Paola Mancinija, knjiga za mlade je Trinaest razloga Jaya Ashera, na odjelu beletristike Mljekar Anne Burns, a na stručno-znanstvenom odjelu Kreativnost: kratak i veseo vodič Johna Cleesea.

Na današnji datum rođeni su Richard Trevithick, Robert Abbe, György Lukács, Robert Watson-Watt, Nikša Njirić i Gari Kasparov. Patentirana je parna kočnica, ustanovljen je Metropolitan Museum of Art u New Yorku, Maria Skłodowska-Curie otkrila je radij, učinjen je prvi prelet Mount Everesta, Francuska je postala četvrta nuklearna sila. Umrli su Jean de La Fontaine i Vjekoslav Kaleb.

U Vijestima Krugova bavimo se Zagreb Film Festivalom, dječjom poštanskom markom, izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt, desetom Noći knjige, te najstarijom reljefnom kartom Europe. Podsjećamo na izložbu u Klubu kulture u Križevcima, te na događaje na Future Hubu Križevci. Križevački ogranak Matice hrvatske i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u četvrtak predstavljaju zbirku knjiga Tonija Nikolića, redovitoga profesora botanike na Botaničkom zavodu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Flora Croatica.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo 60. obljetnicu prvog čovjekovog leta u svemir, 51. godišnjicu nezgode Apolla 13, odgođeno polijetanje helikoptera na Marsu, jedan meteorit nađen u Maroku i magnetsko polje oko crne rupe.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Georga Friedricha Händela, Cécilea Chaminadea, Féliciena Davida, Buda Freemana, Billa Contija, grupe Leb i sol, te iz filma Grease.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1323 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 13. travnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!


Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.