Rajn predstavio program: Grade se treća osnovna škola i eko-kvart na Kosovom brijegu

Tri najveća obećanja bila su nam kino dvorana, atletska staza i sportska dvorana – ona su ispunjena i u novom programu pred sebe stavljamo ciljeve koji su jasno mjerljivi i jasno ostvarivi“, rekao je Mario Rajn danas na Strossmayerovom trgu predstavljajući svoj program za lokalne izbore pod nazivom “Odgovorno za Križevce”. Na kraju drugog mandata, ako ga osvoji, dosadašnji je gradonačelnik obećao da će svi građani imati infrastrukturu dostojnu 21. stoljeća. Obećat će, kaže, samo ono što je realno ostvarivo u ovom gradu.

Dok svi obećavaju ukidanje prireza, mi ćemo jasno dati građanima do znanja da će njihov novac iz prireza, a on je prosječno 10 kuna mjesečno, biti namjenski usmjeren prema zelenim politikama. Ulaganje u fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama i zgradama, u toplinske sustave i sve ono što čini zelene politike ovog grada. Prirez mora ići prema cilju da svi građani od toga imaju neposredne koristi“, rekao je Rajn.

Program je temeljen na iskustvu vođenja grada u protekle četiri godine, a u njega su ugrađeni i prijedlozi građana, objasnio je kandidat za Rajnovog zamjenika Danijel Šaško. Grad se obvezao do 2030. postati energetski neovisan pa će aktivnosti biti usmjerene prema zelenoj energiji i manjim računima za građane. Jednosmjenska nastava i produženi boravak, izgradnja treće osnovne škole sredstvima iz Fonda za oporavak EU-a, uređenje trim-staze u Župetnici, održivi javni prijevoz, izgradnja doma za starije s bolničkim stacionarom i ustrojavanje centra rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju, dijelovi su programa za iduće četiri godine.

Izgradnja eko-kvarta bit će vjerojatno naš najveći projekt za idući mandat. Mlade obitelji traže stanove i zato smo odlučili po načelima održivog pristupa osigurati preduvjete za izgradnju novog naselja na Kosovom brijegu“, najavio je Šaško i dodao da nastavljaju s projektom Zdravo Križevci u kojem vide budućnost opskrbe građana prirodnom i zdravom domaćom hranom.

Kandidat za novog starog gradonačelnika istaknuo je da su u protekle četiri godine u gradu pokrenute brojne manifestacije, ali i obnovljeni društveni domovi po selima. Rekao je da je dosadašnja vlast gradom upravljala u maniri dobrog gospodara, iako je iz redova oporbe bilo kritika i prijetnji kaznenim prijavama, niti jedna, naglasio je Rajn, nije procesuirana. Što se tiče odnosa s državom, ponovio je da će surađivati sa svim razinama vlasti jer je to u interesu građana Križevaca, dok je obveza svake državne vlasti brinuti o svakom dijelu Hrvatske, neovisno o političkom predznaku, jer su i Križevčani porezni obveznici i uplaćuju svoj novac u centralni proračun.

Želim istaknuti da smo odlično surađivali s tijelima državne uprave, a to dokazuje i niz državnih projekata na ulazu u grad. Ne mora grad imati HDZ na vlasti da bi se razvijao. Križevci zaslužuju odgovornu vlast i u ovom trenutku je imaju, a imat će je i u naredne četiri godine. Preporod grada jamči legitimno izabrana lokalna vlast koju su izabrali građani Križevaca i nećemo dopustiti ucjenjivački pristup“, poručio je Rajn. Iako ga oporba proziva zbog projekata poput skate-parka i izgradnje novog Schlosserovog parka u Tomislavovoj ulici, komunikacija prema građanima je, tvrdi Rajn, uvijek bila transparentna i otvorena, a svi projekti su provjerljivi. Za razliku od toga, ponovio je, situacija prije četiri godine bila je konfuzna, a dugovi skriveni.

Zatekli smo 9 milijuna kuna proračunskog manjka, a danas smo likvidni i u plusu. S 30 posto decentraliziranih sredstava smo sanirali naslijeđene dugove“, odgovorio je na prozivke dosadašnji i kandidat za novog gradonačelnika Mario Rajn.

Vezano
1 komentar
  1. Ivo piše:

    Nastavno o programu nezavisne SOROSEVE liste čija je fondaciju netom protjerana iz Mađarske od pravog nacionalnog predsjednika ORBANA, a taj drug financira udrugu POINT (točku bez sadržaja) koja ne poštuje niti surađivao sa vladom RH. To se ogleda u primjeru odbijanja sporazuma s Ministarstvom uprave i pravosuđa za rekonstrukciju i uređenje zgrade bivšeg Općinskog suda sada ispostave Bjelovarskog suda, gdje se tražilo mizerno sudjelovanje grada u financiranju. Što građani imaju očekivati od gradonačelnika i njegove uprave na odlasku koji nemaju nikakvu suradnju sa aktualnom vladom RH. Nešto o njihovoj nestručnosti kod rekonstrukcije parketa u staroj dvorani OŠ Ljudevita Modeca, gdje su bili upoznati da trebaju malim građevinskim radovima na požarnim stubištima tj. da ista buduskraćrna ida ne ulaze u prostor dvaju košarkaških igrališta, oni su postavili samo parket bez ikakve preinake na požarnim stubištima. Jasnije rečeno dvorana bi kod podjele zavjesama imala tri košarkaška igrališta.
    Gradonačelnik na odlasku kako nije posta zastupnik HSS-a želi ponovo biti gradonačelnik, nadam se i čvrsto tvrdim da biračko tijelo neće udovoljiti njegovoj želji.

Komentari su zatvoreni.