Počinje Uvod u astronomiju za osnovnoškolce

U Orionovoj maglici zbivaju se turbulencije o kojima je riječ u predavanju iz Teme Krugova (foto Andrej Dundović)

Dundović: Zvijezde skrivaju tajne puno starije od čovjeka

Orionova maglica (foto: Andrej Dundović)

Zvjezdano nebo, ta veličanstvena predstava koja nam se svake vedre večeri odvija iznad glava, od davnina nadahnjuje ljudski rod. Umjetnici, filozofi, znanstvenici – svi su oni kroz tisućljeća dijelili fascinaciju tom pojavom i pokušavali je “uhvatiti” u svojim djelima.

Te svjetleće točkice nisu samo dekoracija večernje šetnje, već onom tko se u njih zadubi mogu otkriti tajne puno starije od čovjeka i njegove povijesti. Na “Uvodu u astronomiju” cilj nam je istražiti te tajne noćnog neba: proučavat ćemo planete i maglice teleskopima, naučit ćemo kako te raspršene zvijezde dovesti “u red” i prepoznati ih“, najavio je dr.sc. Andrej Dundović. U istraživanje zvjezdanog neba mogu mu se pridružiti svi učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola i to od petka 19. ožujka. Prvi susret zakazuje za 16 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Radionice su besplatne uz prijavu na futurehub@udruga-point.hr.

Iste večeri od 20 sati, Future Hub priprema promatranje noćnog neba na livadi iza Razvojnog centra i tehnološkog parka gdje će križevački astronomi iz udruge Perzeidi postaviti teleskop.

“Gledat ćemo konjunkciju Marsa i Mjeseca“, najavljuju organizatori i priželjkuju vedru večer.

Srednjoškolci, studenti i svi zainteresirani građani ovog vikenda imaju priliku usavršiti svoje komunikacijske vještine na dvodnevnoj radionici koju vodi projekt menadžerica i konzultantica u Youth in Action, Erasmus+ i ESF projektima Nikolina Jureković. Tijekom svog rada provela je nekoliko istraživanja i napisala četiri priručnika za osobe koje rade s mladima, a ima iskustva u vođenju odnosa s javnostima i komunikaciji na društvenim mrežama. Polaznici radionice naučit će što je važno u javnom govoru i nastupu, kako rješavati sukobe, upravljati rizicima i komunicirati u krizi. Za sudjelovanje je potrebna prijava na futurehub@udruga-point.hr, a predavanja i vježbe održavat će se u petak od 19.00 i u subotu od 13.15 sati u učionici POU.

Javno popularno-znanstveno predavanje koje je bilo najavljeno za 18. ožujka odgađa se za tjedan dana i održat će se 25. ožujka u 19 sati u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.