U Križevcima predstavljen Nacionalni akcijski plan zapošljavanja

Mjere_aktivnog_zaposljavanja.JPGU križevačkoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavljen je danas Nacionalni akcijski plan zapošljavanja, s uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike iz godišnjeg plana poticanja zapošljavanja.


Navedeni plan kojim Zavod potiče zapošljavanje temelji se na Europskoj strategiji zapošljavanja, i obuhvaća četiri mjere "usmjerene na poticanje zapošljavanja nezaposlenih osoba iz evidencije nezaposlenih na otvorenom tržištu rada,", kazala je prof. Jadranka Čapalija, pročelnica križevačke službe, u prezentaciji novinarima, poslodavcima i predstavnicima udruženja obrtnika.

Mjere uz pomoć kojih Zavod za zapošljavanje sufinancira poslodavce na zapošljavanje novih osoba su

Sufinanciranje zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva

– Sufinanciranje zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba

– Sufinanciranje zapošljavanja ženskih osoba iznad 45 godina i muških osoba iznad 50 godina starosti i

Sufinanciranje zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih osoba.
Biro_sufinancira_poslodavce.JPG
Poslodavci koji će moći računati na potporu zavoda prema izloženome su podijeljeni na male, srednje i velike, ovisno o broju zaposlenih. Visina najveće potpore određuje se prema ukupnom trošku bruto plaće kod poslodavca unutar dvije godine i iznosi 3 % za velike, 7,5 % za srednje i 15 % za male poslodavce.

Ovim mjerama Zavod ispunjava svoju ulogu vodeće ustanove za posredovanje pri zapošljavanju i postavlja se kao banka kadrova s kojom poslodavci moraju surađivati.

Na poslodavcima je pak, kao i na nezaposlenima, kojih je u Koprivničko-križevačkoj županiji prošle 2005. godine bilo prosječno 8069, da se temeljito upoznaju sa širokom lepezom mjera, kod kojih se razlikuju ciljane skupine nezaposlenih te visina i trajanje subvencije, odnosno potpore koju daje Zavod, u Križevcima na adresi Tomislavova 20.

Budući je cilj ostvarivanje pune zaposlenosti, što je u hrvatskim uvjetima potpuno nemoguće, ovaj akcijski plan politike zapošljavanja utjecat će, ponadajmo se, na trajno smanjenje stope nezaposlenosti i poslije ljetne sezone.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.