Luka Lovreković prvonagrađeni na međunarodnom natjecanju gitarista u Nizozemskoj

Virtuoz na klasičnoj gitari i mladi križevački profesor Luka Lovreković osvojio je prvu nagradu na velikom glazbenom natjecanju “Groningen Guitar Competition 2021”, ujedno osvojivši i nagradu publike. Ovo prestižno natjecanje održano je u virtualnom izdanju, tijekom dva kruga nastupilo je čak pedeset gitarista, a u finale se plasiralo njih deset.

  • Natjecanje je bilo koncipirano tako da su se slale snimke koje su trebale biti snimljene isključivo za ovu priliku, opisao je Lovreković način provedbe ovog, trećeg izdanja natjecanja u Groningenu u organizaciji Dutch Guitar Foundation. Drugonagrađena je bila Carlotta Dalia, a treću je nagradu dobio Jack Hancher.

Lovreković je još krajem prošle godine osvojio dva treća mjesta na međunarodnim natjecanjima gitarista koja su se također održala virtualno – u portugalskom gradu Viseu u konkurenciji 23 gitarista iz 16 zemalja svijeta te belgijskom Bruxellesu u konkurenciji 17 natjecatelja iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Japana, Kanade, Meksika, Poljske, Rusije, Španjolske i Tajlanda.

Dvadesetpetogodišnji Lovreković je gitaru počeo svirati s osam godina u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima gdje i maturira 2014. godine u klasi prof. Tamare Perc. Diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Krešimira Bedeka, a trenutno se poslijediplomski usavršava na Sveučilištu za muziku i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi prof. Lukasza Kuropaczewskog.

Od samih početaka sudjeluje na mnogim gradskim i županijskim priredbama te raznim kulturnim događanjima. Godine 2010. nastupio je u emisiji Majstori svirači, te 2012. u emisiji Dobro jutro hrvatska Hrvatske radiotelevizije, iste godine održava solo koncert povodom ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Sudjelovao je na državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist i član mnogobrojnih komornih sastava. Član je Udruge gitarista klasične gitare Allegro iz Koprivnice.

Među nagradama koje je osvojio izdvajaju se prve nagrade na regionalnom i državnom natjecanju 2017., Međunarodnom natjecanju Andrés Segovia u Velbertu u Njemačkoj 2014., Međunarodnom natjecanju Omiš Guitar Fest 2010. i 2013., Međunarodnom natjecanju Enrico Mercatali u Goriziji (Italija) 2011., Međunarodnom natjecanju mladih gitarista Porečki Tirando u Poreču 2012. i 2014. te na državnom natjecanju komornih sastava 2012. i 2013. godine u Opatiji.

Također je dobitnik drugih nagrada na Međunarodnom natjecanju Split Guitar Festival 2008., Međunarodnom natjecanju Omiš Guitar Fest 2012., Međunarodnom natjecanju Enrico Mercatali u Goriziji(Italija) 2013., Međunarodnom natjecanju Zagreb Guitar Festival 2016.(prva nagrada nije dodijeljena), državnom natjecanju 2011. (kao solist i u komornom sastavu), 2012. i 2013.(komorni sastavi). Također je pobjednik natjecanja u organizaciji Muzičke akademije u Zagrebu i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj u kojem ostvaruje suradnju s Conservatorio Superior de Música de Aragón u Zaragozi (Španjolska) 2016. godine.

Dobitnik je “Oskara znanja” Ministarstva znanosti i obrazovanja 2017. kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za umjetnička dostignuća. Polazio je majstorske tečajeve renomiranih gitarista poput Xhevdeta Sahatxhije, Carla Marchionea, Istvána Römera, Petrita Çekua, Gorana Krivokapića, Paola Pegorara, Zorana Dukića, Judicaëla Perroya, Marca Socíasa, Alexa Garrobéa, Lukasza Kuropaczewskog i drugih.

U Zagrebu 2016. godine Lovreković osniva Trio Evocación zajedno s mladim hrvatskim gitaristima Lovrom Peretićem i Ivanom Šimatovićom. Trio redovito održava koncerte i nastupa u raznim ciklusima koncerata diljem Hrvatske i u inozemstvu. Posebno se ističe suradnja sa Španjolskom ambasadom u Zagrebu u kojoj trio promovira španjolski gitarski repertoar. Surađuju sa sopranisticom Lanom Maletić s kojom su osvojili 2. nagradu na međunarodnom gitarskom natjecanju Enrico Mercatali u Goriziji (Italija) 2017. godine.

Na istom natjecanju trio 2018. godine osvaja 1. nagradu. U veljači 2018. na natjecanju za komorne sastave na Poreč festu osvajaju 1. nagradu kao i posebnu nagradu te u lipnju na Peja guitar festivalu (Kosovo) također 1. nagradu. Najveći uspjeh do sada je prva nagrada na natjecanju za komorne sastave “Paola Ruminelli” u Domodossoli (Italija) održanom u sklopu Ossola guitar festivala. Trio je prošle godine snimio svoj prvi album za izdavačku kuću dotGuitar.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.