Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1077

Milutin Cihlar Nehajev, ne samo književnik i novinar već i kemičar koji je prije stotinjak godina radio na Gospodarskom učilištu u Križevcima (preuzeto s www.enciklopedija.hr)
Milutin Cihlar Nehajev, ne samo književnik i novinar već i kemičar koji je prije stotinjak godina radio na Gospodarskom učilištu u Križevcima (preuzeto s www.enciklopedija.hr)
Milutin Cihlar Nehajev, ne samo književnik i novinar već i kemičar koji je prije stotinjak godina radio na Gospodarskom učilištu u Križevcima (preuzeto s www.enciklopedija.hr)

Slušamo drugi, završni dio predavanja znanstvene savjetnice i upraviteljice Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Snježane Paušek Baždar održanoga 9. travnja ove godine u Gradskoj vijećnici u Križevcima, na temu Razvitak hrvatske kemije s osobitim obzirom na Križevačko učilište u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima. Za razliku od prvog, uvodnog i općenitog dijela predavanja, ovoga puta čut ćemo mnoge zanimljive i vrijedne pojedinosti o razvoju kemije u Hrvatskoj, a vezane uz Križevce.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju knjigu o islamizmu Pavla Kalinića, te po jedan turski i slovenski roman, a podsjećamo i na filmsku projekciju pola sata nakon završetka ove emisije.

Arsen Dedić u Klubu kulture u Križevcima 4. svibnja 2012. (foto: R.Matić)
Arsen Dedić u Klubu kulture u Križevcima 4. svibnja 2012. Umro je dan prije ove emisije, 17. kolovoza 2015. (foto: R.Matić)

Vijesti Krugova donose osvrt na rad nedavno preminuloga književnika Miroslava Slavka Mađera, skrećemo pozornost na alternativni turistički vodič kroz Zagreb, te primjećujemo na koji se način obilježava stota obljetnica Orsona Wellesa na filmskom festivalu u Veneciji. Saznat ćemo da ovih dana u Križevcima dva najuspješnija i najistaknutija pjevačka društva raspisuju audiciju za primanje novih pjevača i da se održava Festival Granje.

Na današnji datum rođeni su Marko Marulić, matematičar Brook Taylor, kompozitor Antonio Salieri, Roman Polanski, Robert Redford… Umrli su Džingis-kan, Honore de Balzac, Petar Preradović… Uhićen je Steve Biko… Nedavno je navršeno sto godina od pogibije Marcela Kiepacha.

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o mogućim poremećajima ekosustava uzrokovanim našom noćnom rasvjetom.

Od svih tragova na nebu koje smo snimili u tri najaktivnije večeri meteora Perzeida, ovaj je jedan od najuvjerljivijih. "Problem" je samo u tome što to nije meteor nego trag Međunarodne svemirske stanice koja ulazi u Zemljinu sjenu, snimljena nešto duljom ekspozicijom. (foto: Martin Vujić)
Od svih tragova na nebu koje smo snimili u tri najaktivnije večeri meteora Perzeida, ovaj je jedan od najuvjerljivijih. “Problem” je samo u tome što to nije meteor nego trag Međunarodne svemirske stanice koja upravo ulazi u Zemljinu sjenu, snimljena nešto duljom ekspozicijom, sa Stražinca 12. kolovoza u 21:59. (foto: Martin Vujić)

U Svemirskom kutku spominje se godišnjica vatrene kugle nad Velikom Britanijom, te godišnjice otkrića helija i Marsovog satelita Fobosa. Imamo novosti s kometa Čurjumov-Gerasimenko i s Plutona, osvrt na upravo prohujale Perzeide, na peti rođendan emisije Globus Radija Pančevo koja prati aktivnosti astronoma amatera u Srbiji i okolnim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, te najavljujemo predavanje Udruge Perzeidi 20. kolovoza o meteoritu Križevci na Festivalu znanosti u Novskoj.

U Zanimljivostima, nakon što su malo popustile “pasje vrućine”, otkrivamo podrijetlo te fraze, a na kraju emisije zabavljamo se uz neke duhovite “savjete” kako se odnositi prema ženama, pročitane u stripovima o Alanu Fordu.

U glazbenim prilozima koji su vezani uz teme i događaje obrađene u emisiji slušamo Arsena Dedića koji je umro dan prije ove emisije, a uz godišnjice je vezana glazba Antonija Salierija, grupa Men at Work i Simple Minds (Biko), te Scotta McKenzieja. Čut ćemo i jednu šansonu staru pedeset godina, u novoj obradi grupe Bang Bang, nedavno objavljenu u Croatia Recordsu na kompilaciji naših šansona stvorenih unazad pedeset godina.

Ne dirajte mi krugove broj 1077 emitira se 18. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 22. kolovoza od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.