“U potrazi za smislom znanosti” o sudbini i slučajnosti

Jesu li zbivanja u svijetu nasumična ili su unaprijed određena, mogu li se sva događanja predvidjeti unaprijed ili je na temeljnoj razini sve slučajnost – upravo o slučaju i određenosti govorit će dr.sc. Petar Pavlović u subotu na novom predavanju iz ciklusa “U potrazi za smislom znanosti”.

Navedena pitanja nas navode na poznati problem – posjeduje li čovjek slobodnu volju ili je posve određen okolnostima? Da bismo se pokušali suočiti s ovim pitanjima, prvo ćemo se usmjeriti na razmišljanje o tome što je zapravo nasumičnost i kako se ona pokušava prikazati u prirodnim znanostima putem vjerojatnosti, te što je to određenost. Uzimajući u obzir rezultate ovih razmišljanja, kao i suvremene uvide fizike, nastojat ćemo pokazati da odgovori na ova pitanja nisu toliko jednostavni ni jednostrani kao što bi se moglo očekivati“, najavio je Pavlović.

Predavanje je otvoreno za javnost, a počinje u 17 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Pozvani su svi koji žele naučiti nešto novo i raspravljati o smislu znanosti.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.