Katanović: Prirez treba ukidati postepeno, a zadaća nam je i privući nove investitore u Gornji Čret

Smanjenje prireza na 5 posto od iduće i njegovo ukidanje od 2023. godine, dio je mjera poreznog rasterećenja koje je danas na konferenciji za medije predstavio SDP-ov kandidat za gradonačelnika Marko Katanović.

Ovoj odluci treba pristupiti oprezno i ukinuti prirez postepeno kroz dvije faze kako bi se osigurala stabilnost gradskih financija. Godišnje od prireza Grad uprihođuje oko 4 milijuna kuna i taj prihod ne treba odmah odrezati. Mislim da treba pričekati i jasnu strategiju nastavka porezne reforme od centralne vlasti i pokazatelje koliki je stvarni pad gospodarske aktivnosti nakon koronakrize“, predlaže Katanović.

Od lokalnih poreza, u Križevcima se plaća porez na potrošnju, na korištenje javnih površina, na kuće za odmor i prirez poreza na dohodak u iznosu od 10 posto. Osim rasterećenja građana, SDP planira ukinuti porez na potrošnju, a Grad od toga godišnje uprihodi oko 550 tisuća kuna.

U odnosu na planirane prihode proračuna za 2021. koji iznose 122 milijuna kuna, Grad može normalno funkcionirati bez ovog nameta koji plaćaju ugostitelji. Ovo nije spasonosno rješenje, mnogi ugostitelji zatvorit će lokale zbog krize uzrokovane pandemijom, ali ovo je početak, gesta kojom pokazujemo da smo tu i da mislimo na taj sektor gospodarstva“, rekao je SDP-ov kandidat za gradonačelnika. Najavio je smanjenje poreza na korištenje javnih površina od čega bi koristi trebali imati mali obrtnici, vlasnici OPG-a koji prodaju svoje proizvode na javnim površinama i ugostitelji koji koriste terase. Od poreza na kuće za odmor Grad godišnje dobiva 60-ak tisuća kuna, a smanjenje tog davanja trebalo bi potaknuti iznajmljivače na povećanje smještajnih kapaciteta i razvoj turizma.

Što se tiče gospodarstva, Katanović misli da Grad treba dodatno potaknuti poduzetnike i privući nove investitore u svoje poslovne zone, ali uz jasne kriterije i za određene djelatnosti. Najavio je da planira podržati projekt  izgradnje logističkog skladišta u Gornjem Čretu s online distribucijom proizvoda i roba.

Znamo da visoke komunalne naknade, razni doprinosi kao i tromost administracije kod izdavanja dozvola  odvraćaju investitore od takvih projekata. S obzirom na to da u Hrvatskoj postoji samo jedan takav logistički centar, a Križevci zbog geografskog položaja i prometne povezanosti imaju izvrsne preduvjete za razvoj logističko-skladišnih kapaciteta, ovo je prilika koju treba iskoristiti“, tvrdi Katanović i dodaje da ima program i za poljoprivredne proizvođače. Svoj program predstavio je ispred Razvojnog centra i tehnološkog parka, projekta vrijednog 38 milijuna kuna koji nikad nije zaživio u pravoj ulozi, a to je pružanje pomoći i određenog standarda  svojim korisnicima.

Nema mentorstva, konzaltinga ili pomoći u marketingu koji je potreban svakom malom poduzetniku. U posljednje dvije godine ima pomaka, ali to nije dovoljno“, rekao je Marko Katanović.

 

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.