Održana početna konferencija projekta Amazing Amazon of Europe u kojem kao partner sudjeluje naša županija

U četvrtak 18. veljače 2021. putem online platforme Zoom održana je početna konferenciju projekta Amazing Amazon of Europe. Na konferenciji su sudjelovali zainteresirani predstavnici turističkih zajednica, razvojnih agencija, organizacija čija je osnovna djelatnost zaštita prirodne baštine te stručnjaci iz područja turizma. Predstavljeno je područje europske Amazone, odgovorne zelene destinacije te glavni ciljevi projekta, kao i njegov potencijal s dugoročnim učincima u području zaštite prirode i razvoja turizma.

Prvo gostujuće predavanje održao je Wolfgang Weber iz Geosys ekonomski i regionalni razvoj d.o.o. iz Austrije i pritom prezentirao Štajersku saveznu državu i njene glavne turističke značajke, uz naglasak na povezanost biciklističkih ruta i turističke ponude. Helga Lukač iz slovenskog Razvojnog centra Expano Murska Sobota prezentirala je formiranje pojedinih elemenata u turistički proizvod i način njego prezentiranja turističkim posjetiteljima. Miran Bojanić Morandini iz Turistička zajednice Varaždinske županije osvrnuo se na ključne turističke proizvode sjeverne Hrvatske, dok Gábor Benovics, predstavnik Helian NaTour Ltd. iz Mađarske osvrnuo se na institucionalnu suradnju kao ključnu sastavnicu dobre turističke organiziranosti. Posljednje predavanje održao je Vladimir Marković, profesor Univerziteta u Novom Sadu te stručnjak u području razvoja turizma.

Razmjena iskustava potkrijepljena turističkim pokazateljima pokazala je pad turističkih aktivnosti u 2020. godini, obzirom na epidemiološke mjere i ograničenja kretanja koja se razlikuju u europskim državama. No zaključeno je kako epidemija Covid-19 je nametnula nove standarde prilikom rezervacije turističkih aranžmana, što se prije svega odnosi na uvjete koje smještani kapaciteti ispunjavaju. Očekuje se porast interesa za turističkim uslugama u segmentu aktivnog odmora, pri čemu je biciklizam najzastupljeniji, obzirom da se uz njega usko veže gastronomija te istraživanje prirodne i kulturne baštine pojedine destinacije.

Ujedno epidemija koja je obilježila proteklu godinu te nametnula nove oblike komunikacije kao primarne, obustavila je provedbene aktivnosti i usporila turistički razvoj, s druge strane je potaknula voditelje projekata da ulože dodatne napore kako bi se kvalitetno realizirali svi predviđeni planovi.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt Amazing Amazing Amazon of Europe sufinanciran je sredstvima Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA). Projekt je započeo 1. srpnja 2020. i provodi se do 31.12.2022. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.428.000 eura, a Koprivničko-križevačka županija kao partner u projektu sudjeluje s proračunom od 145.000 eura. Projektni konzorcij čini 14 partnera iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Svrha projekta je razvoj „zelene destinacije“ područja europske Amazone kroz uspostavu mreže ključnih aktera i uvjeta za razvoj visoko kvalitetnog turizma, temeljenog na resursima ekosustava u području budućeg UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, čijem području pripada i Koprivničko-križevačka županija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.