Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno znanstveni odjel

SJEĆANJE NA DOMOVINSKI RAT / Andriana Benčić Kužnar. – Zagreb: Naklada Jesenski i Turk: Hrvatsko sociološko društvo, 2020. 

Sjećanje na Domovinski rat prvo je djelo na hrvatskom jeziku koje razmatra fenomen kolektivnih sjećanja na ratove, te koje pristupa Domovinskom ratu kroz koncept društvenih/kolektivnih sjećanja. Djelo uspješno nadopunjuje istraživačke praznine u domaćoj literaturi koja povijesti Domovinskog rata uglavnom pristupa iz perspektive povijesti odozgo, s ideologijskih polazišta, a zanemarujući značenja koja Domovinskom ratu pripisuju njegovi različiti neposredni sudionici, koji nisu bili kreatori povijesnih događaja i nositelji političke moći … što ima iznimnu dokumentarno-povijesnu i kulturno-sociološku važnost.

Beletristika

MAUD I AUD: ROMAN O PROMETU / Gunstein Bakke; s norveškoga preveo Munib Delalić. – Zagreb: Vuković & Runjić, 2020. 

U ovom romanu autor pametno i zabavno spaja norvešku tradiciju s europskim književnim modernizmom. U poznatom prometnom krajoliku, na nepreglednim, nepredvidivim putovima, u romanu smo, kao i na cesti, u prilici mnogo toga saznati I doživjeti. Cesta je naša kuća, kaže pisac, ona nam uređuje svijet. Mjesto je izazova, ali i mjesto nesreće, mjesto gdje životi nestaju ili se preobražavaju. Cesta je izvan i iznad svega, neka drukčija slika, neko drugo ustrojstvo.

Maud i Aud priča je o obiteljskoj traumi i odnosu čovjeka i stroja, nastala u zemlji gdje nafta ne pogoni samo motorna vozila, nego i duboko utječe na razvoj društva. Pun ironije i prikrivena humora, ovaj je roman splet žanrova, poezija u prozi i proza u poeziji, ali i knjiga zanimljivih esejističkih zapisa, vrijednih filozofskih i socioloških razmatranja. Neobičan, čudesan roman.

Dječji odjel

TAYLORIN TURBOTRKAČ / David Baddiel; ilustrirao Steven Lenton ; preveo Ozren Doležal. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2021.

Neprekidna uzbudljiva vožnja kroz pustolovinu koja će stare i mlade čitatelje natjerati na jurnjavu do posljednje stranice.

Amy obožava automobile i sanja o tome da postane vozačica.

No, ima veliki problem: svoja spora, stara invalidska kolica s iskrivljenim kotačem.

Kada Amy napokon dobije nova, električna kolica, život joj postane uzbudljiv, ali ne zadugo. Standardni motori imaju malo snage. No, na scenu će stupiti Rahul – Amyn najbolji prijatelj i genijalni izumitelj. Uskoro će Rahul invalidska kolica pretvoriti u… trkaći bolid!

Tako je rođen Taylorin Turbotrkač. No, kada odjednom sve krene nizbrdo, Amy će morati na put – za volanom…

Knjige za mlade

PAULINE MAČKE: ROMAN / Vlasta Golub; ilustrirala Ana Vujasić. – Zagreb: Ibis grafika, 2020. 

Radnja romana (za djecu i mlade) odvija se za vrijeme ljetnih praznika kada troje prijatelja, Ada, Mihael i Brankec svoju dosadu krate uzbudljivim noćnim pustolovinama koje nerijetko znaju završiti komičnim ishodom. Preokret u njihovu druženju i pomutnja u njihovim međusobnim odnosima događa se kada na scenu stupa ljepotica Leonarda. Istovremeno s njezinim dolaskom započinje i detektivski dio romana. Osim što nastojimo saznati što se skriva iza njezinih postupaka i lijepog lica, zajedno s glavnim likovima romana otkrivamo i saznajemo mnogo i o njima samima.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.