Križevčanin Dejan Višak autor zanimljivog mozaika u njemačkom Leonbergu

Na dan državnosti Republike Hrvatske u njemačkom gradu Leonbergu osvanuo je zanimljiv mozaik. Djelo je to, gotovo umjetničko, našeg sugrađanina, 40-godišnjeg Dejana Viška koji se nalazi na privremenom radu u Njemačkoj. Ukrasnim kamenjem u boji na svojevrstan je način oslikao šahovnicu i grbove nogometnih klubova Hajduka i Dinama te njemačku zastavu. Kao strastveni navijač Dinama svojim je mozaikom želio poslati poruku. Ogorčen je sramotnim ponašanjem pojedinaca, kako u krovnim institucijama hrvatskog sporta, tako i u sportu. Općenito, žali zbog stanja u domovini, ali se nada boljemu.

Taj njegov stav dijeli i njegovi radni kolega i sustanar, vatreni navijač Hajduka Miroslav Pranjić iz Solina. Obojica smatraju da se može navijati za različite klubove i nositi različite dresove, a ne biti neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima. Oni su, radeći godinama po svijetu, ostali vjerni svojim klubovima. Ali uz svoju klupsku pripadnost ističu i ljubav prema nogometnoj reprezentaciji i hrvatskoj domovini. Dodaju kako u tvrtku „Gramont Drenova“ za koju rade dolaze ljudi iz raznih hrvatskih gradova.

Primjerice, njihovi sustanari su još Srećko Matić iz Slavonskog Broda i Darko Mikić iz Valpova. U šali dobacuju da su im i šefovi, kao i oni, iz različitih krajeva: jedan sa sjevera, a drugi s juga Hrvatske. Autor mozaika sa smiješkom kaže kako mozaik ne bi nikad „zriktal“ ni „pofarbal“ da nisu ostali bez kablovske televizije. U tom slučaju, sve svoje slobodno vrijeme, nesebično je iskoristio za dovršiti mozaik do Dana državnosti. Kako je ove godine 25. lipnja pao na nedjelju, na proslavi blagdana uz kotlovinu okupilo se nekoliko Dejanovih i Miroslavovih radnih kolega.

– „U mom rodnom Cubinecu, pokraj Križevaca, možda bu rekli: Isusek, a koj bu z menu?“ Ali, k tomu dodaje, budući da se u njegovom mjestu stvarala i branila hrvatska državnost, trudio se završiti mozaik do hrvatskog državnog blagdana. Zadovoljan što je mozaikom privukao medijsku pozornost, Dejan kaže kako bi bio još radosniji da se stvari u hrvatskom sportu pokrenu na bolje. Njegovu neobičnu slagalicu u vrtu ispred zgrade susjedi su s oduševljenjem cijelo vrijeme izgradnje pratili. Zato, osim šahovnice, na svojevrstan je način po tlu razvio i njemačku zastavu.

Vezano
1 komentar
 1. kaja piše:

  Evo primjera, kako se lijepo može živjeti i uvažavati?!
  Svaka čast našem sugrađaninu Višaku.
  Nadam se da će jednog dana (kad nam sudstvo sazrije i odmakne se od politike), i stanje u nogometu krenuti u pozitivnom smjeru.
  Čudim se kako to “jalovo” djeljenje Sjevera i Juga, mlađi ne prekinu.
  Uvjek mislim da su im sva ta čuda tehnike omogućila, da bolje gledaju- čitaju između redaka, a još su mladi i ne opterećeni sa prošlim vremenima, s kojima nam stalno zamagluju stvarnost.
  Ali, još smo mlada demokracija, ima još šanse za NAS?!

Komentari su zatvoreni.