Na području Križevaca aktivan 71 slučaj zaraze virusom COVID-19, sva okupljanja moraju se prijaviti gradskom Stožeru

S obzirom na novu Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja kao i zbog obilježavanja blagdana Svi Sveti i velikog okupljanja građana na grobljima, u utorak, 27. listopada sastao se Stožer civilne zaštite Grada Križevaca.

Sastanak je otvorio načelnik Stožera Mario Martinčević koji je pojasnio kako se spomenutom Odlukom nalaže stroga mjera fizičkog distanciranja i izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom i 1,5 na otvorenom prostoru. Zabranjena su javna okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu, na svadbenim svečanostima može biti maksimalno 30 osoba kao i na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni dok na ostalim privatnim svečanostima može biti najviše prisutno 15 osoba.

Načelnik je ujedno uputio apel građanima da svi koji planiraju organizirati neko okupljanje upute e-mail Stožeru civilne zaštite Grada Križevaca stozercz@krizevci.hr s popisom sudionika i njihovim telefonskim brojevima koji će se koristiti isključivo radi zaštite stanovništva od bolesti COVID-19 i lakšeg pronalaska izvora zaraze. Upravo je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije doktor Darko Radiček istaknuo kako je zabilježen velik porast oboljelih u zadnjih desetak dana. Trenutno je na području cijele Koprivničko-križevačke županije aktivno 140 slučajeva bolesti COVID-19, od kojih je 71 na području Križevaca, a velik problem epidemiolozima predstavlja naći izvor zaraze.

Što se tiče obilježavanja blagdana Svi Sveti, članovi Stožera apeliraju na građane da obavezno nose maske prilikom obilaska groblja, održavaju socijalnu distancu i higijenski standard, a na grobljima će biti uspostavljeni COVID-19 redari koji će kontrolirati pridržavaju li se građani mjera.

Također, svake godine na blagdan Svi Sveti kod središnjeg križa na Gradskom groblju održano je polaganje vijenaca majki poginulih branitelja, branitelja, Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i predstavnika političkih stranaka te molitva, a ove će se godine to održati na drugačiji način radi izbjegavanja grupiranja građana. Naime, vijence će svaka delegacija položiti prema određenoj satnici u vrijeme najmanje gužve na groblju, a župnik župe sv. Ane preč. Stjepan Soviček doći će se pomoliti no bez okupljanja građana.

Na kraju sastanka, članovi Stožera još su jednom uputili apel građanima da je nužno pridržavati se svih propisanih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje drugih građana.

Vezano

Komentari su zatvoreni.