Skandal u školi: Profesor đaka udario u glavu, a ravnatelj kaže da je slučaj poslovna tajna!

Damir_BolfekZAPOSLENICI U ŠOKU  ‘Nije bilo svrhe prijavljivati cijeli incident, riječ je o indirektnom udarcu u zid’, kaže nastavnik

Bio sam dežuran toga dana na hodniku i vraćao sam upaljač jednom učeniku. Iz razreda je izašao profesor Bolfek, prišao mi, gurnuo me i udario glavom o zid. Uplašio sam se i pitao zašto me udario. Odgovorio mi je da radim nered na hodniku. Pokušao sam mu objasniti da sam samo vraćao upaljač, no nije me htio slušati.

Izjavu učenika Srednje gospodarske škole Križevci (podaci maloljetnika poznati redakciji) potvrdila je učenica, također dežurna na hodniku toga dana: – Ostala sam paf. Čula sam udarac o zid, kao da je nešto puklo, lupilo, okrenula sam se i vidjela da se dječak drži za glavu.

Nedugo nakon incidenta  učeniku se obratio profesor Damir Bolfek. Pitao ga je boli li ga glava. – Normalno da me boli – odgovorio je, na što se profesor Damir Bolfek okrenuo i otišao. Kada je dječak došao kući, ujak je primijetio crvenilo iznad sljepoočnice, no dječak ga je molio da ne ide u školu kako ne bi nastali problemi.

Učenik, inače dijete bez roditelja, mjesec je dana šutio o događaju iz straha. Osobi kojoj se povjerio u školi objasnio je ne želi da zbog njega profesor dobije otkaz i da on sam ima ima problema.

Ujak je nakon nekog vremena ipak došao u školu, navodno na poziv samog profesora Bolfeka koji je shvatio svoju grešku i želio se ispričati. Ujak je bio ljut. – To dijete nikada nije dobivalo batine, pa bih htio vidjeti tog čovjeka koji ga se usudio udariti, da na njemu demonstriram ono što je učinio, pa da vidi kako to boli. Što da je djetetu od udarca pukla glava – pitao je u školi.

Incident koji se dogodio u Gospodarskoj školi 24. siječnja ravnatelj škole Josip Bošnjak prijavio je tek 3. ožujka. Zajednička prijava Ministarstvu znanosti, policiji, Centru za socijalnu skrb Križevci te Zavodu za javno zdravstvo o nasilju nad djetetom ima tek tri rečenice i ne sadrži opis događaja. U zadnjoj rečenici ravnatelj se brani da je tek 28. veljače saznao za činjenice kršenja prava pa je “obavijest poslao naknadno”.

Damir_Bolfek_nasilje_Srednja_gospodarska_skola_Josip_Bosnjak_zapisnikNa fotografiji: Zapisnik s nastavničkog vijeća na kojem se cijeli događaj proglašava poslovnom tajnom 

Nekoliko dana kasnije slučaj se našao i na sjednici nastavničkog vijeća pod točkom 4 – izvješće o stanju u školi. U izvješću sa sjednice stoji ravnateljeva izjava kojom upozorava članove nastavničkog vijeća da “podaci koji se odnose na malodobnu osobu, a koji će biti izneseni pod tom točkom, predstavljaju poslovnu tajnu te da iznošenje podataka prema trećim osobama predstavlja povredu odredbi kaznenoga zakona”.

Dio zaposlenika škole zgrožen je činjenicom da je nasilje prijavljeno tek nakon mjesec dana. Očito je, kažu, da je ravnatelj zataškao slučaj. Cijela je škola znala za to, nemoguće je da on nije…

Nastavnici su na sjednici detaljnije raspravljali o slučaju, a ravnatelj je među ostalim izjavio kako se sve moglo riješiti da je nastavnik sam prijavio događaj. Nastavnik se branio riječima: – Nije bilo svrhe prijaviti jer je to bio indirektan udarac o zid.

Ravnatelj je 7. ožujka odlučio sankcionirati Bolfeka. Dao mu je opomenu zbog povrede obveza iz radnog odnosa.
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kažu da je zbog ovoga slučaja u tijeku inspekcijski nadzor i “do okončanja istoga ne možemo dati informacije koje tražite”.

No, ravnatelj škole Josip Bošnjak tvrdi da prosvjetna inspekcija nije bila u školi.
– Ajde, zakasnio sam mjesec dana, a oni još mjesec – kaže, misleći na prosvjetnu inspekciju i čudeći se informaciji da je nadzor u tijeku.

Tvrdi da je nakon događaja tražio pomoć pravne službe MZOS-a o postupanju prema profesoru. – Rekli su mi… skoro ništa – kaže ravnatelj.
Na pitanje zašto mu je za prijavu trebalo više od mjesec dana, tvrdi da za događaj nije znao, a prijavio ga je čim je čuo priču od spremačica.

Na našu primjedbu kako imamo dojam da se incident pokušao prikriti, ravnatelj odgovara: – I ja isto!(JL)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Feniks piše:

    Na toj školi ima još takvih neodgovornih profesora!!! Prije 2.g. je dijete moje prijateljice na satu tjelesnog dobilo nenadani udarac u glavu košarkaškom loptom i dijete se onesvijestilo, te nakon nekoliko trenutaka došlo k svijesti.Profesorica R. to nije vidjela (bilo bi zanimljivo znati što je radila u to vrijeme?) i učenicima koji su joj to rekli nije povjerovala da se srušio, te je dečko još dva sata morao raditi tjelesni. On se ničeg nije sjećao. Nakon dužeg uvjeravanja ostalih učenika, rekla mu je da nek ide na hitnu, gdje je odvezen u Koprivnicu i ustanovljen mu je potres mozga! Zamislite poslati dijete na ulicu da ide na hitnu sa potresom mozga!!!! Pa mogao se opet srušiti na ulici ili cesti !!! Kako takva profesorica uopće može raditi sa djecom. Tko bi bio odgovoran da mu se nešto dok je pješačio do hitne dogodilo ! PRESTRAŠNO !!!

  2. presvetli piše:

    Eto još jednog razloga zašto država želi outsourcing u školama. Naime, broj nasilja nad djecom i između njih samih bit će manji za statistiku a zbog toga jer će ostati neotkriven.

    1. presvetli piše:

      Ovaj slučaj treba poslati kao primjer u ministarstvo kod Opačićke samo da vidi kuda vodi njezina želja za izdvajanjem spremaćica izvan školskog sustava.

Komentari su zatvoreni.