Rezervacija knjiga i produljenje posudbe odsad i pomoću mobilne aplikacije

 

Gradska knjižnica “Franjo Marković” ovog je tjedna na svojoj Facebook stranici predstavila mobilnu aplikaciju pod nazivom mKnjižnica, koja olakšava i pojednostavljuje komunikaciju korisnika s knjižničarima.

“Hvala kolegama iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica što su nas dovukli u 21. stoljeće. Oni su razvili aplikaciju, a mi je dalje usavršavamo i prilagođavamo svojim potrebama”, rekla je ravnateljica Marjana Janeš-Žulj. Aplikacija mKnjižnica može se instalirati putem Google Play ili Apple Store platforme, a zahtijeva operativni sustav Android 5.0 i novije verzije, odnosno iOS 10.0 i novije verzije.

Svi korisnici pomoću ove aplikacije mogu pretraživati e-katalog knjižnice, pregledati kalendar događanja, rezervirati knjige ili produžiti posudbu.

“Knjige se mogu unaprijed zatražiti preko aplikacije, knjižničari će ih pripremiti, a naši korisnici će ih samo pokupiti. Učenici i studenti mogu zatražiti i literaturu za seminarski rad, kad dođu u knjižnicu materijali će ih već čekati”, objasnila je ravnateljica Janeš-Žulj.

Unutar aplikacije nalaze se i servisne informacije o radnom vremenu, kontakt podaci svih odjela i službi knjižnice te poveznice na društvene mreže. Trenutačno zbog epidemioloških mjera nema puno događanja, no na aplikaciji će biti dostupne i najave promocija, gostovanja književnika i drugih aktivnosti unutar knjižnice. S obzirom na to da je aplikacija besplatna i dostupna svima, njome se mogu koristiti i osobe koje nisu članovi knjižnice.

“No samo članovi knjižnice mogu unutar aplikacije izraditi i digitalnu iskaznicu. Kliknete na polje Moja digitalna iskaznica, unesete broj članski broj sa svoje fizičke iskaznice te potvrdite. Zahtjev tada stiže knjižničaru koji odobrava aktivaciju tek kad potvrdi identitet člana – dakle, osobno, uz predočenje iskaznice i mobitela na uvid kako bismo smanjili mogućnost zlouporabe”, objašnjavaju iz knjižnice. Slične aplikacije već se koriste u brojnim knjižnicama, a ovu križevačku u par dana već je skinulo 60-ak korisnika.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.