(FOTO) Otkrivena spomen-ploča Valentinu Puževskom

Baš na 90. rođendan pedagoga i bivšeg gradonačelnika Valentina Puževskog, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Grad Križevci otkrili su spomen-ploču na njegovoj rodnoj kući u Malom Potočecu. Sam se predstavljao kao seoski učitelj, no bio je sveučilišni profesor, znanstvenik i autor brojnih knjiga o školi otvorenih vrata koja je uvijek na strani učenika. Bio je ustrajan i uporan, rekao je o njemu gvardijan franjevačkog samostana sv. Duha u Zagrebu i meštar kapelan Družbe fra Tomislav Glavnik.

“On je uvijek imao cilj, slijedio ga je i u tome je uspio. Generacije Križevčana mogu mu biti zahvalne. Pomagao je nekadašnjim srednjoškolcima da mogu završiti studij”, naglasio je Glavnik. Ipak jednu želju nikad nije uspio ostvariti – htio je da njegov Mali Potočec dobije mjesto u kojem će se okupljati mladi.

“Govorio je da su Križevci grad koji jednostavno morate voljeti, tom rečenicom nas je sve zadužio”, rekao je o Puževskom gradonačelnik Mario Rajn. Od starog profesora uz obitelji i prijatelje oprostili su se mještani Malog Potočeca, bivši gradonačelnici i prosvjetari.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.