Izdvajamo neke od novih naslova u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno znanstveni odjel

ŠKOLOVANJE OD KUĆE I NASTAVA NA DALJINU U VRIJEME HR COVID 19 / Ivana Batarelo Kokić … [et al.]. – Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru: Hrvatsko pedagogijsko društvo: Element, 2020.

Tim od petnaest znanstvenika iz područja pedagogije krenuo je u potragu za odgovorima na pitanja koja su se u novonastaloj situaciji pandemije javila u području odgoja i obrazovanja. U svojim su se nastojanjima usmjerili na proces učenja kod kuće i nastavu na daljinu, istraživali su iskustva iz različitih perspektiva (roditeljske, učeničke, učiteljske), istraživali su i odnose među učenicima, promišljali o odgojnim izazovima u doba krize, o procesu vrednovanja kao i online usavršavanju učitelja te bezgraničnim mogućnostima internetske galaksije u nastavi na daljinu.

Kao plod timskog rada autori su ovu monografiju sa svim teorijskim promišljanjima, analizama i empirijskim nalazima namijenili znanstvenicima, istraživačima, učiteljima, stručnim suradnicima, studentima, ali i roditeljima.

Beletristika

KUŽNI PIL / Pavao Pavličić. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2020.

Kužni pil napeta je i zanimljiva priča o našoj prošlosti, zabludama, pogreškama i ljubavi koja uvijek, unatoč svemu, pronađe put.

U lipnju 2000. godine održava se veliki simpozij u povodu sto pedesete obljetnice osnutka grada Varoša, mitskoga mjesta brojnih Pavličićevih romana. Na simpoziju sudjeluju znanstvenici različitih profila, ali ispod njihovih stručnih interesa proviruju svjetonazorski stavovi koji utječu na atmosferu cijeloga skupa, pa dovode i do nekih sukoba. Ali Pavličić ne bi bio Pavličić da u cijelu priču ne uvede i dozu misterija, a sve se vrti oko kužnoga pila, zavjetnoga stupa na glavnom trgu. Priču nam priča čovjek koji je u Varošu rođen, ali je iz njega odveden još kao malo dijete i nikad se nije vraćao, pa tako sad traga za izgubljenim zavičajem. A ta će potraga za njega biti od iznimne važnosti. Iako mu je već pedeset godina, upoznat će i ljubav svoga života, ženu koju će mu dovesti ovaj splet tajanstvenih događaja.

Majstor pripovijedanja priča s elementima misterija, Pavao Pavličić odlučio nas je odvesti na još jedno neobično putovanje. U Varoš, koji tako neodoljivo podsjeća na Vukovar, u njegove podzemne hodnike, stare spomenike, groblja, među knjige rođenih i umrlih.

Dječji odjel

SVJETLANA I SNI O LETU / Dominik Vuković. – Zagreb: Mala zvona, 2020. 

Znatiželjna djevojčica Svjetlana strastvena je promatračica svijeta; voli čitati, proučavati, maštati. Za rođendan od roditelja dobiva savršen dar: veliku knjigu znanstvenika i izumitelja kroz povijest. Oduvijek opčinjena svime što leti, u knjizi odmah traži izume koji su čovjeku omogućili let u visine. Na svojim omiljenim mjestima za čitanje, poput viseće ležaljke u velikom vrtu ispred kuće, Svjetlana osluškuje prirodu i uz pomoć Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkale te Hermana Potočnika sanjari o izumima nadahnutim prirodom koji su promijenili svijet.

Dominiku Vukoviću ovo je prva autorska slikovnica; u njoj na vrlo promišljen ali i zaigran način podsjeća na to koliko je važno poticati dječju kreativnost i slobodu misli od najranije dobi, posebice čitanjem i učenjem putem igre. Proces stvaranja i pronalaska inovacija Vuković prikazuje maštovitim ilustracijama, vješto brišući granice između sanjarenja i jave.

Knjige za mlade

GRAD OD BLATA / Deborah Ellis; preveo Tomislav Zagoda. – Zagreb: Znanje, 2020. 

“Cijeli život!” prestravljeno vikne Shauzia. “Očekujete da ću to raditi cijeli život? Pa nisam napustila Afganistan da bih živjela u blatu!” Pokaže na zidove od blata koji su okruživali Sektor udovica, znala je da su s druge strane u ostalim dijelovima izbjegličkog naselja također zidovi od blata. Možda je cijeli svijet sazidan od blata, i nikada neće pobjeći od toga. Parvanina najbolja prijateljica Shauzia pobjegla je iz Afganistana i prepuštena sama sebi suočena je s preživljavanjem na ulicama Pešavara u Pakistanu. Jedini joj je prijatelj njezin pas. Shauzia mora prosjačiti kako bi dobila hranu i novac, i svake noći traži neko sigurno mjesto na kojem će prespavati. Ali, je li to gore od toga da cijeli život provede u izbjegličkom kampu? Moćna i dirljiva priča o hrabroj i upornoj djevojčici koja nastoji upravljati svojim životom.

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.