Posljedice potresa i cijepljenje protiv bolesti COVID-19 glavne teme sastanka Stožera civilne zaštite Grada Križevaca

Na jučerašnjem sastanku Stožera civilne zaštite Grada Križevaca razgovaralo se o snažnom potresu magnitude 6,2 prema Richteru koji je 29. prosinca snažno pogodio Sisačko-moslavačku županiju te o cijepljenju protiv bolesti COVID-19.

Sastanak je otvorio načelnik Stožera Mario Martinčević koji se na početku osvrnuo na prikupljanje pomoći za mjesta na području Sisačko-moslavačke županije. Dodao je kako je u ovom trenutku organizirano prikupljanje građevinskog materijala u križevačkim trgovinama građevinskog materijala Poljocentar d.o.o. i IMV-trgovina d.o.o. s obzirom da se pokazalo da je stradalima upravo to sada najpotrebnije. Sav prikupljeni materijal proslijedit će se potrebitim obiteljima s područja Sisačko-moslavačke županije kojima je stradala kuća.

Dora Vrhovec Golub iz Gradskog društva Crvenog križa Križevci istaknula je kako je u akciji prikupljanja pomoći na području Križevaca prikupljeno preko 7 tona higijenskih potrepština i prehrambenih proizvoda koji su jučer proslijeđeni u Zagreb odakle će se distribuirati na stradala područja prema potrebi. Ujedno je dodala kako je na području Križevaca smješteno 25 osoba iz Sisačko-moslavačke županije.

img-4081-1
Vršitelj dužnosti zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Križevaca Marijan Sokolić izvijestio je da je na području Križevaca sanirano 32 dimnjaka od strane JVP-a, dvadeset ih je saniralo Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci i nekoliko tvrtka Radnik d.d. Ostalo je još za sanirati 13 dimnjaka koji nisu izravna prijetnja, a to se planira napraviti tijekom sutrašnjeg dana. Na broj 681-555 prijavljena je šteta na 83 objekta koje su pregledali djelatnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostornog uređenje i zaštitu okoliša u pratnji statičara te je utvrđeno kako nema većih šteta na stabilnosti objekata, osim na župnoj crkvi Majke Božje Koruške gdje je kor izvan upotrebe, no ostali dio crkve je upotrebljiv.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Miroslav Petračija izvijestio je kako se tijekom današnjeg dana vraća treća smjena dobrovoljnih vatrogasaca koji su na području Gline sanirali krovišta. Nakon stanja oko potresa i prikupljanja pomoći, članovi Stožera razgovarali su o bolesti COVID-19. Dr. Darko Radiček, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, izvijestio je kako je prošle godine na području Koprivničko-križevačke županije bolest COVID-19 zabilježena kod 4932 osobe od čega je 1106 osoba s područja Križevaca. Dodao je kako je zbog nošenja zaštitnih maski i pridržavanja socijalne distance zabilježen manji broj slučajeva tuberkuloze, šarlaha, angine i vodenih kozica u odnosu na 2019. godinu te kako je za očekivati da će biti i manje slučajeva gripe.

Sada predstoji cijepljenje stanovništva, a kako je izvijestio dr. Radiček prvo se cijepe zdravstveni radnici te osobe u staračkim domovima nakon čega će se krenuti u cijepljenje opće populacije. Svi zainteresirani za cijepljenje trebaju se javiti svom obiteljskom liječniku, a članovi Stožera složili su se kako je nužno cijepiti se kako bi se uspjeli izboriti protiv ove bolesti. Na kraju sastanka, utvrđeno je kako Križevci imaju potrebnu tehniku i opremu kojom se može, u slučaju snažnog potresa na našem području, u kratkom vremenu reagirati.

Također, uputili su zahvalu svim građanima na pridržavanju epidemioloških mjera te savjesnom i odgovornom ponašanju kako bi se smanjio prijenos bolesti COVID-19 te uputili apel građanima da se jave svojim obiteljskim liječnicima i dogovore cijepljenje.

img-4089

Vezano

Komentari su zatvoreni.