Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1308

Jupiter i Saturn nad gradom, snimljeni s Ratarne 26. prosinca 2020. (foto Martin Vujić)
Jupiter i Saturn nad gradom, snimljeni s Ratarne 26. prosinca 2020. (foto Martin Vujić)
Jupiter i Saturn nad gradom, snimljeni s Ratarne 26. prosinca 2020. godine, 5 dana nakon konjunkcije (foto Martin Vujić)

 

U Temi Krugova slušamo snimku prvih dvadesetak minuta predavanja Gorana Mileka, profesora geografije, o njegovom putovanju Norveškom, koje je održao 17. listopada na 9. Pinklec festu u Križevcima.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Knjiga o strahu: Velika knjiga (ne samo) za malene plašljivce, knjiga za mlade je Crno kao noć; Crveno kao krv Corrada Mastantuona, na odjelu beletristike Sinovi, kćeri Ivane Bodrožić, a na stručno-znanstvenom odjelu Sve bio je ritam Borisa Leinera.

U Vijestima Krugova govorimo o snalaženju naše kulture u ova teška vremena, o novim arheološkim nalazima u Šibeniku, u Rijeci i u Pompejima, o donaciji UNICEF-a Hrvatskoj, te kako su postavljena nova umjetnička djela kod Voloskog i iznad Baške.

Na današnji datum rođeni su Charles Macintosh i Andrew Johnson, ubijen je Thomas Becket, izumljena je kugla za bowling, Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl, otvorena je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, a Václav Havel postao je predsjednik Čehoslovačke. Umrli su Jacques-Louis David i Rainer Maria Rilke. Danas je Međunarodni dan biološke raznolikosti.

 

Jupiter i Saturn pet dana nakon konjunkcije, 26. prosinca, još uvijek u istom vidom polju teleskopa (foto Martin Vujić)
Jupiter i Saturn pet dana nakon konjunkcije, 26. prosinca, još uvijek u istom vidom polju teleskopa (foto Martin Vujić)

 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike (29. prosinca umro je Oton Kučera), kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da smo konačno bar jednu večer vidjeli Jupiter i Saturn nakon konjunkcije 21. prosinca. Govorimo i o Hayabusi 2, o landeru Perseverance, o letjelici New Horizons...

U Zanimljivostima (koje to baš nisu) sjetit ćemo se kako smo saznali za Moho sloj, a emisija završava s nekoliko citata Miroslava Krleže koji je umro na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ludwiga van Beethovena, Edvarda Griega, Marianne Faithfull, Leinera i Hrnjaka, Neila Younga, te grupa Redbone i The Moody Blues.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1308 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 29. prosinca od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.