Suvremenim ‘Putositnicama’ otvoren 1. Pinklecfest

Sredinom listopada u Križevcima je održano prvo izdanje novog kulturno-avanturističkog festivala u organizaciji križevačke udruge P.O.I.N.T. i Planinarskog društva „Kalnik“ Križevci. Pinklecfest – kako su ga inicijatori nazvali po kajkavskoj riječi pinklec, što označava naramak ili zavežljaj potrepština, u četiri je dana ponudio publici besplatan program ispunjen putopisnim predavanjima, višemedijskim prezentacijama, egzotičnim koncertima pa čak i planinarskim pohodom na obližnji Kalnik, što se zahvaljujući sunčanom jesenskom danu i kvalitetnoj organizaciji lokalnih planinara pokazalo kao pun pogodak.

 

Prva festivalska večer je održana u križevačkom Klubu kulture u četvrtak 18. listopada, gdje su svoja iskustva s putovanja u polusatnim predavanjima, tzv. Putositnicama, predstavili Hrvoje Belani („Jugozapadom SAD-a“) i Tania Lugomer-Pomper („Istražimo Taipei!“), dok je putem video-poziva iz SAD-a svoje razloge zašto mu je Afrika otela srce prezentirao doc.dr.sc. Zvonimir Rakamarić. U uvodnom dijelu večeri publici je ukratko predstavljeno i 2. izdanje Vodiča za poslijediplomski studij u inozemstvu, kojem je Rakamarić koautor s dr.sc. Domagojem Babićem iz SAD-a i doc.dr.sc. Josipom Lorinczom iz Splita.

Iduće večeri još brojnija publika je na istom mjestu mogla čuti doživljaje Roberta Pašička i Ivane Šepetavec u „obećanoj zemlji“ Maroku, prave herojske podvige Jadranka Kučice pri usponu na japanski Fuji i indijski Ladakh, kao i urbane skitnje Sergeja Novosela Vučkovića i Danijele Vučković Novosel velegradom New Yorkom na njihovom medenom mjesecu. Iako su većina predavača ove godine bili Križevčani, želja je organizatora na iduće festivale dovesti druge hrvatske globetrottere, kao i pustolove iz inozemstva koji se u to doba zateknu u Hrvatskoj. U uvodnom dijelu večeri predstavnici Građanske inicijative „Crisium Code“ predstavili su praktično tehničko rješenje barkodiranja turističkih lokacija u Križevcima, s ciljem kvalitetnog informiranja posjetitelja.

Posebno zanimljiv dio večeri bio je koncert didgeridooa, koji je na tom drevnom australijskom instrumentu izveo Dubravko Lapaine. Nadahnutim izvedbama Lapaine je pokazao zašto posljednjih godina oduševljava publiku na europskim turnejama i radionicama sviranja tog vjerojatno najstarijeg puhačkog instrumenta. Lapaine je prvi koncert u Križevcima imao još 2007. godine na 3. Culture Shock Festivalu, a u međuvremenu je izdao nekoliko nosača zvuka u vlastitoj nakladi, dok je 2009. sa skladbom „Misao iz daleka“, nastalom u suradnji s gitaristom Igorom Ratkovićem, uvršten među deset najboljih za nagradu World of Music Awards organizacije We Are Listening.

Podršku realizaciji ovog novog festivala kao donator je pružio Muzej Marka Pola, koji je u Korčuli nedavno otvorio mladi križevački poduzetnik Rudolf Petrinec. Donatori Građanske inicijative “Crisium Code”, čije su aktivnosti također predstavljene u sklopu festivala, su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah”. Uz medijske pokrovitelje Večernji list i portal Križevci.info, medijsku podršku dale su turističke zajednice Grada Križevaca i Općine Kalnik. Sponzori festivala su: Cab Club Križevci, Klub kulture Križevci, izdavačka kuća Meridijani, Planinarski dom Kalnik i Profoto studio Križevci. Važnu podršku pružila je i Udruga K.V.A.R.K. Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.