In memoriam Nikola Novosel Miško: Bil sam jednostavno čovek

Tako je u jednom razgovoru za novine izjavio Miško, pravim imenom Nikola Novosel koji je danas u koprivničkoj bolnici umro u 79. godini najvjerojatnije od korone i višegodišnje teške bolesti. Rođen 8. studenog 1941. u Zagrebu kao najmlađi od devetero braće odrastao je u Ludbregu gdje je prijateljevao s književnikom Mladenom Kerstnerom, scenaristom popularnih televizijskih kajkavskih serija, među kojima i Gruntovčana u kojima se Miško proslavio kao Tuna Pišpek.

Obiteljski se skrasio u Križevcima. Doduše kao naturščik glumio je i u Mejašima, Dirigentima i mužikašima te brojnim drugim filmovima i serijama. Jedan je od osnivača Križevačkog velikog spravišča. Kao tenor pjevao je u zagrebačkim i križevačkim zborovima, u studentskom zboru Ivan Goran Kovačić i Goranovcima u Zagrebu, u HPD-u “Kalnik” i Križevačkom katedralnom zboru. U sjeni njegovog glumačkog, glazbenog, humorističkog, vicmaherskog i svestranog društvenog rada bavio se znanstvenim i stručnim radom kao inženjer, magistar i predavač poljoprivrednih znanosti. Bio je društveno i politički aktivan ukazujući kroz humor sa špranjom, na svoj način, na društvene i političke probleme.

Davao se i kao aktivist i dužnosnik Hrvatskog crvenog križa. Posebno u borbi protiv alkoholizma, jer, kako je znao reći na vlastiti račun, svoju kvotu je znatno već popio u mlađim danima. Za svestrani društveni i kulturno-umjetnički rad nagrađen je odlikovanjem predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Počasni je građanin Ludbrega. Dobitnik je nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca. No, znao je reći da bi želio za sobom ostaviti sjećanje: “da sam bil jednostavno čovek”. Ostala je i neispunjena  želja da zajedno obilježimo 50 godina kulturno-umjetničkog rada u Križevcima, ali planove nam je poremetio koronavirus. Iskrena sućut Miškovoj supruzi Marici, djeci Goranki, Vjekoslavu i Tomislavu.

 

 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.