Zamjenici gradonačelnika podržali kampanju projekta “Zajedno protiv seksizma”

Zamjenici gradonačelnika Danijel Šaško i Mario Martinčević podržali su jučer javnu akciju koju provodi Udruga Hera Križevci u sklopu kampanje projekta “Zajedno protiv seksizma”. Ovaj projekt je podržan od strane Vijeća Europe, a cilj je podizanje svijesti o seksizmu i utjecanje na države članice da usvoje zakonodavstvo i politike u skladu sa Preporukom Vijeća Europe o prevenciji i suzbijanju seksizma.

Kampanju u Hrvatskoj provodi Ženska mreža Hrvatske čija je članica Udruga Hera Križevci. Ženska mreža Hrvatske, članica Europskog ženskog lobija smatra da su seksizam i rodni stereotipi snažna prepreka postizanju rodne ravnopravnosti i ostvarivanju prava žena.

Seksizam guši i tlači žene i djevojčice, koje su izložene svim oblicima nasilja. Muško nasilje nad ženama je izravno povezano sa kulturom seksizma u našim društvima, zajedno sa neizravnim oblicima nasilja kao što je žensko siromaštvo, ekonomska zavisnost, razlike u plaćama i mirovinama između žena i muškaraca, nejednako sudjelovanje i zastupljenost žena u političkom životu i nejednak pristup javnim servisima i zajedničkim dobrima (uključujući zdravstvo, obrazovanje, kulturu, prijevoz, stanovanje, medije itd.), seksistički stereotipi u medijima, itd.

img-3487

Unatoč napretku u posljednjim desetljećima u ravnopravnosti žena i muškaraca, ne postoji ni jedna zemlja u svijetu u kojoj su žene i djevojčice slobodne od muškog nasilja. Ne postoji ni jedno područje života u kojem svaka žena nije izložena prijetnji ili stvarnosti muškog nasilja.

Kako bi utjecale na svijest o seksizmu i načinima borbe protiv seksizma u ključnim područjima života, Europski ženski lobi je pokrenuo projekt “Zajedno protiv seksizma” zajedno sa devet nacionalnih koordinacija – članica iz Belgije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Irske, Nizozemske, Portugala, Rumunjske i Španjolske.

Seksizam: Uočite ga. Imenujte ga. Zaustavite ga.

Vezano

Komentari su zatvoreni.