Zaklada Volim Križevce dodijelila devet stipendija učenicima i studentima Križevaca

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce” je, nakon provedenog javnog natječaja, donijela odluku o dodjeli devet stipendija učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2020./2021. Iako je prvotno bilo planirano dodijeliti osam stipendija mladima Križevaca na osnovi socijalnih kriterija, Zakladna uprava u odluku je uvrstila još jednu učeničku stipendiju kako bi svi kandidati i kandidatkinje koji zadovoljavaju uvjete ostvarili pravo na stipendiju.

– Htjeli smo na ovaj način stvoriti dodatne mogućnosti za mlade koji to itekako zaslužuju, a životne prilike nisu uvijek bile na njihovoj strani. Zahvalni smo svim podupirateljima koji su svojim donacijama omogućili provedbu prvog natječaja zaklade za stipendiranje mladih, istaknuo je upravitelj zaklade Hrvoje Belani, ujedno pozvavši poslovne subjekte i građane da uplatama na žiro-račun podrže filantropsko djelovanje zaklade.

Dobitnici učeničke stipendije mjesečnog iznosa 500 kuna su petero srednjoškolki i srednjoškolaca s prebivalištem u Križevcima koji škole pohađaju u Križevcima, Zagrebu i Varaždinu. Studentske stipendije po 1000 kuna mjesečno dobilo je četvero studentica i studenata koji studiraju geologiju, pedagogiju, pravo i šumarstvo, troje u Zagrebu, jedna studentica u Rijeci. Svi će oni primati ukupno devet mjesečnih stipendija sve do lipnja iduće godine.

– Pristigle prijave na natječaj pregledalo je i bodovalo peteročlano Povjerenstvo za dodjelu stipendija, a osim zadovoljavanja osnovnih uvjeta gledali smo i iznimno teške životne uvjete pojedinih kandidata te sukladno pravilniku zaklade i kriterijima odlučili dodjeliti čak devet stipendija. Ovaj nam je natječaj pokazao veliku potrebu za stipendijama, posebno među socijalno potrebitim učenicima i studentima te se nadamo da ćemo ih iduće godine podijeliti još veći broj, istaknula je predsjednica zakladne uprave Ivana Dubravec.

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce” je prva suvremena zaklada u Križevcima, osnovana 2019. godine, čije se djelovanje zasniva i na filantropskoj ostavštini Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, znamenitog Križevčanina iz 17. stoljeća koji je svojim dobročinstvom osigurao školovanje onim učenicima i studentima koji inače nikad ne bi imali priliku za to.

– Među osnivačima zaklade, tzv. zakladnicima su, uz 22 građanki i građana, također dva poslovna subjekta te jedna neprofitna udruga, koji su se okupili 2017. godine s inicijativom osnivanja lokalne zaklade u Križevcima, a sama ideja potječe još iz 2010. godine. Uz stipendiranje mladih iz Socijalnog fonda “Zakmardi”, u sklopu zakladi ćemo u narednom razdoblju uspostaviti Obrazovni fond “Vavra”, Istraživački fond “Kiepach” i Zdravstveni fond “Gundrum”, putem kojih se nadamo osigurati podršku za radne vidove lokalnog razvoja i solidarnosti, zaključio je Belani.

Vezano

Komentari su zatvoreni.