Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1303

Dio izložaka na izložbi stijena nastalih u davnim sudarima Zemlje s manjim svemirskim tijelima (foto R.Matić)

 

Dio izložaka na izložbi stijena nastalih u davnim sudarima Zemlje s manjim svemirskim tijelima (foto R.Matić)
Dio izložaka na izložbi stijena nastalih u davnim sudarima Zemlje s manjim svemirskim tijelima (foto R.Matić)

 

U Temi Krugova slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja koje je 6. studenoga održao geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac na otvorenju izložbe Impaktori, impakti, impaktni krateri i njihove posljedice u dvorani zgrade Turističke zajednice grada Križevaca. U predavanju je riječ o dosadašnjim sudarima Zemlje sa svemirskim tijelima, o posljedicama tih sudara i o opasnostima od takvih sudara u budućnosti. Izložba ostaje otvorena do kraja ovoga mjeseca.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Tajna je u notama: Zbirka pjesama za djecu Andreje Gribl, Snježane Dupan Lovrić i Darka Ocvirka, knjiga za mlade je Abeceda grupe Metallica autora članova Metallice i Howieja Abramsa, na odjelu beletristike Kupe br. 6 Rose Liksom, a na stručno-znanstvenom odjelu Leksikon likova iz hrvatske književnosti Krešimira Nemeca.

U Vijestima Krugova saznajemo da je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu vraćena rijetka knjiga iz 17. stoljeća, ukradena prije više od 30 godina, da su hrvatski umjetnici Knifer, Iveković i Stilinović uvršteni u novi postav njujorškog muzeja moderne umjetnosti, da su šibenske tvrđave značajno kulturno žarište, da su u Pompejima pronađeni novi nalazi.

Na današnji datum rođeni su Baruch de Spinoza, Aleksandar Vasiljevič Suvorov, Zachary Taylor i Henri de Toulouse-Lautrec, objavljen je Postanak vrsta, umrli su Georges Clemenceau i Freddie Mercury.

Jedan od panoa na izložbi o sudarima svemirskih tijela sa Zemljom tijekom njene geološke povijesti (foto R.Matić)
Jedan od panoa na izložbi o sudarima svemirskih tijela sa Zemljom tijekom njene geološke povijesti (foto R.Matić)

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo kineski let na Mjesec, prestanak rada radio teleskopa Arecibo, otkriće novog minerala u meteoritu s Mjeseca, te izložbu o sudarima Zemlje sa svemirskim tijelima u Križevcima. Nalazimo još novosti iz astronomije i astronautike.

U Zanimljivostima spominjemo neke do sada manje poznate detalje o Freddieju Mercuryju, a emisija završava nekim njegovim mislima.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Freddieja Mercuryja, Big Joea Turnera, te grupa Queen, Metallica, The Stone Roses i The Beatles.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1303 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 24. studenoga od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.