Križevci proglašeni najboljim eko-gradom

Na današnjem skupu Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik. hr i agencije Apsolon “Održivi gradovi” za najbolje gradove u u “pametnim” i politikama zaštite okoliša i održivog razvoja, Križevci su proglašeni najboljim gradom u kategoriji Eco city, objavio je Jutarnji list. Uključivši se u dodjelu nagrada Smart city i Eco city videolinkom, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn poručio je kako nagrada Eco city ide u ruke Križevčana koji su pokazali visoku svijest o važnosti ekoloških i održivih politika u gradu.

„Nagrade koje su u ovome izboru otišle susjednoj nam Koprivnici motivirale su nas da se i mi potrudimo i izborimo na nagradu Eco city. Poručujem kolegi Jakšiću: postavite nam novu ljestvicu koju ćemo zajedno preskočiti”, rekao je gradonačelnik Rajn.

S Križevcima se u ovoj kategoriji natjecalo još 20 gradova, a vrednovalo se strateško ekološko opredjeljenje gradova i napredak u duljem vremenskom periodu.

„S obzirom da se ipak radi o godišnjoj nagradi, vodili smo računa o tome da se u završnicu odaberu gradovi koji su u ovoj godini načinili najveći iskorak u primjeni Eco city rješenja”, rekao je član žirija i glavni urednik za gospodarstvo Hanza Medije Marko Biočina.

Križevci su se u završnicu izbora plasirali, među ostalim, zahvaljujući tome što su svim stanovnicima grada osigurali spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Osim toga, gradska uprava i komunalno poduzeće koriste vozila na električni i hibridni pogon, a gradnjom nove niskoenergetske zgrade komunalnog poduzeća ušteđeno je 113 megavatsati godišnje. Žiri je izdvojio još dva križevačka projekta.

„Križevački sunčani krovovi prvi su primjer grupnog ulaganja građana u javni energetski projekt, a provedbom programa Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva, ušteđeno je svakom kućanstvu prosječno 531,16 kuna”, navodi se u odluci žirija nagrade Eco city.

Nakon dodjele nagrada održana je panel rasprava u koju se križevački gradonačelnik uključio videolinkom. Odgovarajući na pitanje moderatora Marka Biočine što za Križevce i Križevčane znači pojam pametnog grada, gradonačelnik Rajn  naglasio je kako je gradskoj upravi kojoj je na čelu cilj da svakoj sljedećoj generaciji Križevčana ostavi bolji grad nego što ga je uprava naslijedila od prethodnika.

„Građani već danas moraju osjetiti benefit svih ulaganja i napora koje činimo u smart i eco city rješenjima. Mislim da tu svakodnevno postižemo rezultate koje građani osjete, kako u cijeni usluga koje plaćaju, tako i u čistom okolišu i proizvodnji energije iz čistih izvora”, poručio je Rajn.

Komentirajući važnost pritoka novca iz fondova Europske unije u investicije lokalne samouprave na područjima Smart city i Eco city rješenja, gradonačelnik Križevaca podsjetio je kako sedmogodišnji plan financiranja EU predviđa izdašne investicije upravo za zelene politike. Pobjednik u kategoriji Smart city 2020. u konkurenciji velikih gradova je Rijeka, dok je u potkategoriji “srednji grad” pobijedila Koprivnica.

Vezano

Komentari su zatvoreni.