Ministarstvo kasni s novcem za program Zaželi, Čadavec: Ako nastave ovim tempom, naći ćemo se u problemima

Program Zaželi, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i kojim su na dvije godine zaposlene žene koje teško pronalaze posao, ne funkcionira najbolje, otkrio je ovih dana Telegram. Naime, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava sklopilo je s općinama, gradovima i udrugama dvogodišnje ugovore o financiranju projekta, a sada se s isplatama kasni.

Križevačko društvo Crvenog križa nositelj je projekta Pruži ruku potrebitima, koji je započeo prije godinu dana kada su potpisali ugovor s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Novozaposleno je 37 osoba, od kojih su 33 radnice za pomoć u kući na području grada Križevaca i pripadajućih općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno te projektni tim s asistentom, računovodstvenim referentom i dva terenska koordinatora.

Od tri zahtjeva isplaćen tek jedan

Na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava dobiven je predujam od 40 posto ukupno ugovorene vrijednosti projekta.

– Do sada smo podnijeli tri Zahtjeva za novčanim sredstvima (ZNS) prema utvrđenom planu potraživanja novčanih sredstava. Isplaćen i odobren je tek prvi zahtjev, drugi je pred isplatom, a treći je u postupku provjere – odgovorila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđica Trbus. Rekla je da se za provedbu projekta još uvijek koriste sredstva iz dobivenog predujma te da vjeruje da će Ministarstvo poduzeti potrebne mjere kako bi se projekt održao.

Sličan projekt pod nazivom Zaposli pa pomozi, vrijedan gotovo 7 milijuna kuna, provodi se u devet podravskih općina, a nositelj je Novigrad Podravski.

– Za sad je sve u redu, dobivam plaću na vrijeme kao i sredstva za korisnike. Samo neka tako i ostane – rekla nam je jedna od 49 žena koje su zaposlene u sklopu projekta Zaposli pa pomozi. Krajnji korisnici i zaposlene žene za sada ne osjećaju posljedice neredovitih isplata jer se većina projekata još uvijek financira iz predujmova koje su dobili nakon potpisanih ugovora.

Svi se pokrivaju predujmovima

Među prvim projektima iz programa Zaželi koji su odobreni u Koprivničko- križevačkoj županiji je onaj iz Virja pod nazivom Zaželi – provedi. Vrijedan je 1,3 milijuna kuna, zaposleno je devet žena koje brinu o 45 korisnika kojima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te socijalna integracija.

– Nismo još potrošili predujam pa se pokrivamo tim sredstvima – rekla je voditeljica projekta Kristina Filipović. Nositelj projekta je Općina Virje, Ministarstvu su poslali četiri zahtjeva za nadoknadu sredstava, isplaćena su samo dva.

– Ne bih rekla da je to problematično, u početku projekta provodi se temeljita provjera – rekla je voditeljica Filipović. No voditeljica koprivničkog projekta Ruka podrške kaže baš suprotno. Njima su na početku sredstva dolazila, ali sada zapinje s isplatom.

– Dva ZNS-a smo relativno brzo riješili, treći čekamo već dugo, poslali smo ga 14. ožujka i još nismo dobili nikakav odgovor. Već smo poslali i četvrti zahtjev – objasnila je Valentina Čadavec iz kluba Mariška, nositelja projekta Ruka podrške kojem su partneri Grad Koprivnica, HZZ i Centar za socijalnu skrb. Dodala je da Ministarstvo ponekad traži dopune već poslanih zahtjeva pa se propisani rokovi od 45 dana znaju produljiti. I oni se pokrivaju iz predujma koji iznosi 40 posto ukupnog proračuna.

– Mi imamo dosta velik proračun pa se uspijevamo pokriti dok ne odobre sredstva. Projekt za sada nije ugrožen, no ako isplate nastave ovim tempom i mi ćemo se naći u problemima. Neće biti dobro ako ćemo za svaki zahtjev čekati tri mjeseca na isplatu – rekla je Čadavec.

Nada se da niti jedna od 30 žena koje su zaposlene u sklopu projekta neće dobiti otkaz te da Ministarstvo neće dozvoliti da propadne ovako velik projekt.

Inače, na natječaj „Zaželi – program zapošljavanja žena” iz naše je županije prijavljeno šest projekata. Njihova ukupna vrijednost je 24,5 milijuna kuna, zaposlene su 154 žene koje brinu o 629 korisnika i dobivaju plaću od oko 3000 kuna neto. Na području čitave Hrvatske u ovom projektu koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda zaposleno je 7000, a vrijednost svih projekata je oko milijardu kuna.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.