Eko Hub i Križ-coin najbolje su ideje prvog Climathona Križevci

Climathon Križevci je jučer, 13.11.2020., službeno završio uz timsko prezentiranje ideja članovima žirija. Žiri su činili Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam; Tomislav Gerić, direktor Koprivničkog poduzetničkog centra; Marko Kopričanec, direktor tvrtke CARIGRAD te Ivan Mušlek, zamjenik urednika portala Križevci.info. Tema ovog Climathona je bila „Aktivno građanstvo kroz nove tehnologije“.

Podsjećamo, Climathon je globalni pokret gradova koji klimatske promjene vide kao priliku za povezivanje, okupljanje i suradnju gradova i građana, istraživača, studenata, dizajnera, programera, kreativaca i poduzetnika oko inovacija i kreativnih rješenja kojima se ublažavaju izazovi klimatskih promjena u gradu. Ovaj pokret je dio Climate-KIC alata kojim se teži ostvarenje kružne ekonomije, a što se dodatno razvija kroz inicijativu “Future cities of SEE”, odnosno lokalno pokrenutu inicijativu Križevci2030.  Climathon je izvrsna prilika za izgradnju temelja budućih projekata, poticanje poduzetništva koje je usmjereno ka pozitivnim promjenama i započinjanje dugoročnih razgovora s donositeljima odluka o gradskim planovima i politikama.

Timovi Climathona Križevci su predstavili ideje o Eko Hub-u, Ciklopaketu, Križ-coinu te o volonterskoj aplikaciji. Žiri je svojim pitanjima usmjerio timove na poboljšanje ideja i potaknuo ih na daljnji razvoj i rad.

Pobjednik izazova „Sudjeluj!Križevci- Consul kao platforma aktivnog građanstva“ je tim „Lepi dečki“ koji je osmislio Eko Hub za osnaživanje ekološke poljoprivrede kroz educiranje i pomoć lokalnim poljoprivrednicima pri prelasku na ekološku proizvodnju. Članovi tima su Nikola Poharc, Ivan Lukačić i Pavao Knezić, studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

Pobjednik izazova „Lokalna valuta za kružnu ekonomiju“ je tim „Go Green!“ koji je osmislio Križ-coin, lokalnu valutu koja bi osnažila zajednicu i pripomogla jačanju kružne ekonomije. Članice tima su Iva Karas, Patricija Ban, Lara Botković i Lorena Botković, studentice Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

Oba tima su osvojila edukativno mentoriranje u Križevačkom poduzetničkom centru i tvrtki CARIGRAD uz poklon paket i intervju za portal Križevci.info gdje će svoju ideju pobliže predstaviti čitateljima.

Svi sudionici će primiti zahvalu za sudjelovanje u obliku poklon paketa te potvrdu o sudjelovanju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.