Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1299

Prof. Tihomir Marjanac (u sredini) na predstavljanju časopisa Meridijani u križevačkoj knjižnici 8. listopada 2020. (foto R. Matić)
Prof. Tihomir Marjanac (u sredini) na predstavljanju časopisa Meridijani u križevačkoj knjižnici 8. listopada 2020. (foto R. Matić)
Prof. Tihomir Marjanac (u sredini) na predstavljanju časopisa Meridijani u križevačkoj knjižnici 8. listopada 2020. (foto R. Matić)

 

U Temi Krugova slušamo drugu polovicu predavanja o potresima, posebno o ovogodišnjem zagrebačkom potresu, jednog od naših najistaknutijih geologa, dugogodišnjeg sveučilišnog profesora na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Tihomira Marjanca, koje je održao 8. listopada ove godine u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima, na predstavljanju 212. broja časopisa Meridijani. Najavit ćemo i skorašnju izložbu profesora Marjanca u Križevcima.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Nevolja jednog cara Melite Rundek, knjiga za mlade je Fantastično sjajne žene koje su spasile naš planet Kate Pankhurst, na odjelu beletristike Otok duša Johanne Holmström, a na stručno-znanstvenom odjelu Napetice iskosa: Glazba u doba hi fia: (Teme, mapiranja i konteksti) Aleksandra Mihalyija.

U Vijestima Krugova saznajemo da je u Rijeci otvorena izložba posvećena profesoru Baltazaru, da je premijerno prikazan dokumentarni film o brodu “Galeb”, da je završen 10. One Take Film Festival, da je raspisan natječaj za nagradu “Ivan Goran Kovačić” za najbolju pjesničku zbirku, da je filmska projekcija u Klubu kulture u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su James Cook i Roy Fox Lichtenstein, patentirane su skije za vodu, objavljen je izum najlona, prikazana je prva TV emisija “Disneyland”, to je Svjetski dan audiovizualne baštine.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nove spoznaje o vodi na Mjesecu.

Zanimljivosti govore o potopu koji je stvorio Crno more, a emisija završava mudrim mislima Theodorea Roosevelta rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Niccola Paganinija, Claudea Debussyja, Paula Crestona, Slavka Zlatića, Zdenka Runjića, Bena E. Kinga, Paula McCartneya, Loua Reeda, te grupe Duran Duran.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1299 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 27. listopada od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.