Grad Križevci među top 5 gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za obrazovanje

Prema istraživanju portala gradonacelnik.hr, Grad Križevci nalazi se u top 5 gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u kategoriji srednjih gradova.

Osim toga, Križevci su u top 20 gradova po broju visoko obrazovanih stanovnika (svaka 9,2 osoba je visoko obrazovana), u top 25 po iznosu porodiljne naknade po novorođenom te u top 30 po broju učitelja u školama (10,7 učenika na 1 učitelja) u kategoriji srednjih gradova, gledajući razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Podsjetimo, Grad Križevci svake godine ulaže u poboljšanje uvjeta naših učenika u školama. Tako je završena energetska obnova Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci kao i energetska obnova Dječjeg vrtića Križevci, a prošle su godine poboljšani materijalni uvjeti u vrtiću te je napravljen novi pristupni put do vrtića kako bi se roditeljima omogućilo više prostora za parkiranje dok ostavljaju svoje mališane u vrtiću.

Tu su i projekti besplatna školska prehrana za učenike koji žive ili su u riziku od siromaštva, besplatna podjela voća i povrća odnosno mlijeka i mliječnih proizvoda učenicima u osnovnim školama, a osiguravamo i pomoćnike u nastavi učenicima u potrebi. Za potrebe Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci nabavljen je novi kombi za prijevoz učenike s teškoćama, a ulaže se i u nabavu didaktičke opreme i sprava za igralište u COOR-u.
Naši osnovnoškolci imaju besplatan prijevoz dok učenicima srednjih škola i studentima koji se školuju van područja Koprivničko-križevačke županije subvencioniramo troškove prijevoza. U školskoj godini 2018./2019. bili smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je svojim osnovnoškolcima osigurao besplatne udžbenike dok još nisu bili financirani iz Proračuna Republike Hrvatske.

Osim toga, već drugu godinu za redom osiguravamo stipendije za studente deficitarnih zanimanja, te redovito nagrađujemo učenike i njihove mentore za uspjehe na državnim natjecanjima i susretima.

Ulaže se i u sportske objekte pa se tako trenutno gradi sportska dvorana kod Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci, te uređuje atletska staza i pomoćno igralište na gradskom stadionu, a valja spomenuti i ulaganja u dječja igrališta, kako u gradu tako i na području križevačkih naselja. Ovo su samo neki od projekata i mjera koje su provedeni u razdoblju od 2017. do 2019. godine ili se još provode iz područja obrazovanja, socijalne politike i mladih, a koja opravdavaju prestižan status “Grad Križevci-prijatelj djece” dodijeljen 2018. godine.

Svoju radost što su Križevci među top 5 gradova po izdvajanjima za obrazovanje ne krije gradonačelnik Mario Rajn koji tom prilikom ističe: „Ulaganjima u obrazovanje pomažemo učenicima i studentima, ali i proaktivno djelujemo i utječemo na budućnost grada, kojem za njegov rast i napredak, trebaju kvalitetni, obrazovani mladi ljudi. Stoga to ne smatramo troškom, već dugoročno isplativom investicijom.”

Vezano

Komentari su zatvoreni.