Završeno deveto izdanje Pinklecfesta, posjetitelji su doznali brojne zanimljivosti o egzotičnim destinacijama

U organizaciji udruge P.O.I.N.T., uz financijsku podršku Grada Krićevaca, a uz partnerstvo s Gradskom knjižnicom Franjo Marković te Planinarskim društvom Kalnik Križevci, održan je još jedan, deveti po redu Pinklecfest.

Pinklecfest – kako su ga inicijatori i organizatori nazvali po kajkavskoj riječi pinklec, što označava naramak ili zavežljaj potrepština, u središnjem vikendu listopada publici nudi besplatan program ispunjen višemedijskim predavanjima, putopisnim prezentacijama i planinarskim pohodom na obližnju planinu Kalnik.

Ovogodišnji je festival, kao i sva događanja u pandemijskoj godini, bio pod velikim prijetnjama pandemije koronavirusa, no srećom, uspio se održati uz tek manje poteškoće. Konkretno, dva su predavača otkazala dolazak u posljednji tren, ali samo se jedno predavanje nije održalo po rasporedu. No, krenimo redom.

Prvo smo u petak, 16. listopada, uživali u predavanju popularnog Kristijana Grubišića, koji je pobliže dočarao kako izgleda njegova ‘Šri Lanka na nomadski’. Pritom smo vidjeli kako se susreo s kitovima, slonovima, morskim kornjačama i drugim nama egzotičnim životinjama. U putopis je dodao nasmijane i kriketom zaluđene Šri Lankance, fenomenalnu hranu, drevne hramove i palače, plantaže čaja, kolonijalne tvrđave i još par čuda prirode, zbog čega su brojni prisutni sigurno poželjeli odmah otputovati na taj otok.

Nakon njega su Emir i Sanja Imamagić prepričali svoje putešestvije Središnjom Amerikom, točnije Panamom i Kostarikom, koju su posjetili na proputovanju koje je obuhvaćalo i Nikaragvu. Potonju državu nisu uvrstili u putopis zbog vremenskog ograničenja prezentacije, no eto možda prilike da nam i sljedeće godine svrate na Pinklecfest.

Subotnji program bio je podijeljen u dva dijela. Jutarnji je započeo tradicionalnim planinarskim pohodom Put kleti potkalničkog kraja. Tridesetak hrabrih planinara za manje od šest sati odradilo je zahtjevnu dionicu, o čemu smo detaljnije pisali u priloženom članku.

Festival je završen večernjim predavanjima koje je otvorio Goran Milek. Ovaj profesor geografije i povijesti posjetio je Oslo i Stockholm i pružio posjetiteljima pregršt zanimljivih informacija. Vjerujemo da su svi posjetitelji upamtili zašto se Oslo opravdano naziva glavnim gradom Vikinga, kao i zašto se za Stockholm koristi naziv Venecija sjevera.

Iako su u subotu bila dogovorena tri predavanja, dva su predavača otkazala dolazak iz objektivnih razloga. Martina Hrupić je trebala izlagati o putovanju u Čile, ali s obzirom na to da je otkazala dolazak u subotu, adekvatnu zamjenu nije bilo moguće osigurati. Prethodno je, u petak, Vigor Vukotić iz istog razloga bio primoran otkazati svoj dolazak i predavanje o putovanju u Armeniju i Gruziju, no zamijenio ga je Križevčanin Ivan Mušlek s putopisom iz istih zemalja, tako da je publika ipak saznala najbitnije detalje vezane za posjet ovim zemljama na Kavkazu, dok je festival nastavio s lijepom praksom da svake godine barem jedno od predavanja održi lokalni predavač.

Tako je popularni Pinklecfest preživio i ovu pandemijsku godinu, a organizatori su nam već u subotu najavili jubilarno 10. izdanje festivala, za koje već sad postoje veliki planovi.

Organizator 9. Pinklecfesta bila je udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelj Grad Križevci.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.