Građani Križevaca neposredno odlučuju o budućnosti svoga grada: Sudjelujte u izradi nove Strategije razvoja Grada u narednih 10 godina!

Grad Križevci jedan je od predvodnika među gradovima Hrvatske u zelenoj transformaciji – nužnosti kako bi se odgovorilo na gorući izazov naše civilizacije – klimatske promjene. Dovoljno se sjetiti inovativnog grupnog ulaganja građana u projekte obnovljivih izvora energije na javnim zgradama “Križevački sunčani krovovi”. Međutim, u suočavanju s izazovom klimatskih promjena nisu dovoljna samo tehnološka rješenja već i široki društveni angažman i konsenzus. S tim ciljem, gradonačelnik Mario Rajn i njegov zamjenik Danijel Šaško predstavili su danas digitalnu platformu “Sudjeluj! Križevci”  kojom je želja povećati participaciju građana u donošenju politika i određivanju budućnosti Grada. Ideja je platforme omogućiti sustavno i transparentno prikupljanje mišljenja i prijedloga građana te ih uključiti u neposredno odlučivanje u donošenju odluka digitaliziranim javnim savjetovanjima. Ova digitalna platforma dostupna je od danas na poveznici sudjeluj.krizevci.hr.

Prvo pitanje koje Grad postavlja kroz javno savjetovanje na novu digitalnu platformu jest o izradi nove Strategije razvoja Grada Križevaca za razdoblje od 2021. do 2030. godine kojom će se definirati razvoj Grada u idućih deset godina. Građani su ti koji prepoznaju potrebe života u gradu, koji iz prve ruke mogu imati rješenje za izazove sa kojima se Grad susreće. Pored toga, želja je i da se kroz proces građani aktivno uključe u osmišljavanje zelenih politika. Zato pozivamo sve građanke i građane Grada Križevaca da se uključe u javno savjetovanje o novoj Strategiji razvoja svoga grada putem “Sudjeluj! Križevci” i sudjeluju u definiranju razvojne vizije Grada za razdoblje od 2021. do 2030 godine.

Javno savjetovanje otvoreno je do nedjelje, 11. listopada 2020.

Platforma “Sudjeluj! Križevci” nije samo tu radi izrade Strategije već je nakana omogućiti neposredno uključivanje građana u procese upravljanja i ubuduće ostvarujući pritom bolju i dvosmjernu komunikaciju između Grada te jačanje povjerenja između lokalne zajednice i gradske uprave. Platforma je ostvarena u sklopu europske inicijative Gradova budućnosti kojoj je cilj do 2025. godine u gradovima uključenim u inicijativu osigurati temelje dobrog života u područjima stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja, mobilnosti, hrane, vode, zelenih javnih prostora, opće sigurnosti i dobrih mogućnosti zapošljavanja.

Grad Križevci dio je inicijative Gradovi budućnosti zajedno sa gradovima Sarajevo, Skopje, Maribor i Niš. Projekt se provodi u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom kao EIT Climate-KIC partnerom i lokalnom energetskom zadrugom KLIK.

Vezano

Komentari su zatvoreni.