Šokantno: U nedjelju je zadnja projekcija u povijesti Kina Kalnik!

Ovaj puta doista jest.

Nakon projekcije filma Uvik isto u sklopu 16. Culture Shock Festivala, najavili smo kako se vjerojatno radilo o zadnjoj projeekciji u povijesti kultnog Kina Kalnik, ali da to ne bude slučaj, pobrinula se naša sugrađanka Zdenka Gold.

>> Koncert godine u Križevcima. Trostruki Porinovac u subotu nastupa u Hrvatskom domu. 

Na njezinu inicijativu u program festivala uvrštena je još jedna projekcija, a radi se o filmu ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’. Zdenka Gold je producentica filma, a projekcija se održava u realizaciji Pari Pikula i Spiritus movens produkcija u suradnji s udrugom P.O.I.N.T.

Projekcija starta u 19 sati, a ulaz je slobodan.

O FILMU

Svakog 19. siječnja, na Bogojavljanje, odvija se jedinstvena ceremonija diljem Makedonije: visokorangirani svećenik baca križ u lokalnu rijeku ili jezero, a stotine muškaraca ga se plivajući pokušava domoći. Onaj koji prvi dođe do križa blagoslovljen je cijelu godinu i postaje lokalni heroj.

Petrunija je neudana 31-godišnja povjesničarka koja živi sa svojim roditeljima. Na povratku kući sa neuspješnog razgovora za posao u tvornici rublja naleti na ceremoniju, skoči u rijeku i osvoji križ. Smjesta ju napadnu muškarci kako bi joj oteli križ, jer žena nema pravo sudjelovati. U cijeloj pomutnji Petrunija iskoristi trenutak i uspije pobjeći sa križem. Sljedećih nekoliko sati njen skok u rijeku postane senzacija na internetu. Petruniju odvode u policijsku postaju gdje počinje njeno teško iskušenje: borba protiv lokalnih muškaraca, svijeta, sustava.

Iz sobe u hodnik, pa u sobu ponovno, provede noć tako da ju premiještaju okolo po bezličnim službenim prostorijama. Inzistira na tome da je pobjednica i odbija vratiti križ. Jedan po jedan ju, bezuspješno, policajac, inspektor, svećenik, pokušavaju uvjeriti da odustane. Kroz 24 sata otkrivamo društvo puno stereotipa, propalog socijalnog i pravnog sustava.

Organizator festivala je Udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelji su Grad Križevci i Ministarstvo kulture.

Vezano
1 komentar
  1. Maja piše:

    Ljudi, ajmo svi u kino, kaj košt košta!!

Komentari su zatvoreni.