Celovec: Kupci sve više traže domaću junetinu, a opstat će samo savjesni proizvođači

U godinu dana porasla je prodaja junetine u mesnicama i trgovačkim lancima i to po dvoznamenkastim stopama, objavila je Udruga Baby Beef kojoj je sjedište u Križevcima, a okuplja oko 330 tovljača junadi, odnosno 90 posto svih proizvođača junetine u Hrvatskoj. Veliku ulogu u tom uspjehu imaju i stočari iz ovoga kraja jer je čak 59 članova udruge s područja Koprivničko-križevačke županije. Oni zajedno proizvode više od 20 posto ukupne proizvodnje udruge.

– Prvi put u deset godina zaustavljen je uvoz goveđeg mesa, a istovremeno je prodaja junetine naše udruge rasla i do 25 posto u pojedinim trgovačkim lancima. Usuđujem se reći da smo i mi pridonijeli promjeni trenda. Uvjeren sam kako će taj trend još više ići u našu korist jer smo u ovih godinu dana dobili više od 50 novih članica i povećavamo proizvodnju. Sve to ulijeva nam optimizam- poručio je predsjednik udruge i vlasnik farme tovne junadi Darko Celovec. Očekuje da će ove godine uzgoj još rasti, predviđa između 10 i 20 posto.

– Ovo je prekretnica u proizvodnji junetine u Hrvatskoj. Sada uzgojimo 120 tisuća grla, a povećanje uzgoja na 150 tisuća grla godišnje omogućit će nam otvaranje novih tržišta – kaže Celovec.

Hrvatska junetina prodaje se u sedam velikih trgovačkih lanaca, gdje se najviše i prodaje, no rastu pridonose i mesnice u kojima se opskrbljuje sve veći broj kupaca. Za sada je potpisano 29 partnerskih ugovora s lancima, mesnicama i ugostiteljima koji imaju pravo koristiti brend „Hrvatska junetina”. Znak mogu koristiti isključivo za meso kupljeno kod članova udruge, što je podložno stalnoj provjeri. Osim toga, članovi udruge imaju obavezu stalno dokumentirati sve bitne informacije u uzgoju junadi. Ta kontrolna dokumentacija propisana je internim pravilnikom udruge, a u slučaju nepridržavanja pravila, proizvođač će izgubiti pravo na korištenje znaka.

– Iznimno je bitna kontrola, no daleko je bitnija samokontrola proizvođača što zagovara i Europska unija. Opstat će samo proizvođači koji su savjesni, koji dugoročno planiraju i žele pošten odnos s kupcem – objašnjava predsjednik udruge koja je osnovana kako bi povezala proizvođače, omogućila im zajednički izlazak na tržište i odvojila kvalitetnu domaću i svježu junetinu od uvozne.

– Rezultati dokazuju kako kupci u Hrvatskoj traže domaći proizvod. Ovo je vjerojatno najveći tržišni uzlet nekog brenda u Hrvatskoj u godinu dana – kaže Celovec. Osim porasta domaće potrošnje, sve se više junetine izvozi. Prošle godine izvezeno je više od 60.000 grla.

– U zemlje Bliskog istoka izvozimo živu stoku, a u Italiju meso. Glavna zemlja uvoznica s područja Mediterana je Libanon u koji godišnje izvezemo oko 35.000 grla, te Egipat i Libija. Na naše tradicionalno tržište Italiju godišnje se izveze oko 35.000 junećih tzv. milanskih rezova i 5.000 junećih polovica – objašnjava Celovec. Osim toga, udruga je otvorila i nova tržišta na Kosovu, u Srbiji i Crnoj Gori i intenzivno dogovara posao s Turskom. Članovi udruge godišnje ostvare više od milijardu kuna prihoda. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.