Održana početna konferencija EU projekta ”Cross-border wine routes 2”

U srijedu 30. rujna 2020. godine u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održana je početna konferencija projekta ”Cross-border-wine routes 2”, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u razdoblju od 01.09.2020. godine do 31.08.2022. godine.

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.

2-mario-rajn

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, koji je istaknuo zadovoljstvo još jednim odobrenim projektom iz Interreg Programa Mađarska-Hrvatska te činjenicom da će se ovim projektom provesti aktivnosti kojima je cilj kroz suradnju s mađarskim partnerima unaprijediti Vinsku cestu Križevci-Kalnik-Orehovec, motivirati postojeće članove da se i sami više angažiraju u radu vinske ceste, ali i povećati ulaganja Grada i Turističke zajednice u promociju i povećanje prepoznatljivosti vinske ceste. Gradonačelnik je posebno istaknuo da se radi o nastavku projekta ”Cross-border wine routes”, kojega je Grad proveo tijekom 2013. i 2014. godine, a koji je je 2015. godine bio proglašen jednim od 5 najboljih projekata europske suradnje te je predstavljen na konferenciji 25 godina Interrega u Luksemburgu.

3-gergely-nagy

Pozdravima se pridružio predstavnik mađarskog projektnog partnera, Gergely Nagy, glavni direktor Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. – neprofitne organizacije za razvoj vinske regije Villány-Siklós, koji je zahvalio Gradu Križevcima na pripremi projekta i potpori u početnim aktivnostima te istaknuo očekivanja dobre suradnje i u provedbi projekta.

4-antonija-bedenikovic

Ispred Zajedničkog tajništva Programa prisutne je pozdravila Antonija Bedeniković, koja je čestitala Gradu Križevcima i projektnom partneru na odobrenom projektu te istaknula je projekt ”Cross-border wine routes 2” bio najbolje ocijenjeni projekt između njih 18 koji su bili prijavljeni na 2. pozivu za podnošenje projektnih prijedloga na mjeru 2.1.3 Tematske rute, jednako kao što je i prethodni projekt ”Cross-border wine routes” također u postupku evaluacije ostvario najveći broj bodova između 29 projekata prijavljenih na navedenu mjeru u prethodnom razdoblju.

5-marija-podolski

Voditeljica projekta Marija Podolski, Viša savjetnica za proračun i financije u Gradu Križevcima predstavila je ciljeve projekta i aktivnosti koje će se realizirati kroz 2 godine provedbe projekta. Naime, spomenuti prethodni projekt ”Cross-border wine routes” nosio je naziv ”Od vinogradarske tradicije do vinskog turizma”, što upućuje na činjenicu da su tim projektom uspostavljene osnove vinskog turizma u Križevcima i okolici, stavljajući bogatu vinsku tradiciju i običaje križevačkog kraja u funkciju razvoja turizma i gospodarskih aktivnosti.

Projekt ”Cross-border wine routes 2” nosi naziv ”Od vinskih cesta do zajedničkog mađarsko-hrvatskog turističkog brenda – stvaranje prepoznatljivog imidža prekogranične vinske regije”, gdje je cilj ići korak dalje u smislu unaprjeđenja same ponude vinske ceste te njene prepoznatljivosti u okruženju, kao i privlačenja većeg broja posjetitelja.

Financijski najveći dio projekta odnosi se na izgradnju infrastrukture, i to ljetne pozornice i gledališta na prostoru površine oko 1.270,00 m2 u dvorištu Gradske knjižnice u Križevcima, koji će se koristiti kao višenamjenski prostor za razna vinska događanja na otvorenom, kao što su Vincekovo, Martinje, prigodne izložbe vina, ali i druge turističke manifestacije. Uz pozornicu uredit će se i gledalište, koje će se u vrijeme kada se pozornica ne koristi moći koristiti kao parkiralište osobnih automobila za građane i posjetitelje.

Osim uređenja ljetne pozornice, projektom su osigurana sredstva za održavanje i unaprjeđenje svih postojećih vinskih događanja u Križevcima (Vincekovo, Večer vina i čvaraka – koja je i osmišljena i prvi puta održana u okviru projekta Cross-border wine routes, Martinje, vinske izložbe i natjecanja), a osim toga osigurana su i sredstva za najam klizališta u sklopu adventskih programa i događanja, gdje će se organizirati nova zimska događanja – večeri klizanja i kuhanog vina uz prigodni zabavni program.

6-andras-horkay

Vinsku cestu Villány-Siklós i aktivnosti mađarskog projektnog partnera predstavio je projektni menadžer András Horkay, koji je istaknuo da se Vinogorje Villány proteže na površini od 2.400 ha, a najzastupljenije su crne vinske sorte Cabernet Sauvignon, Portugizac te Cabernet Franc. Tenkes neprofitna organizacija za razvoj vinske regije Villány vodi rad vinske ceste i zadužena je za kompletno planiranje i provedbu zajedničkih marketinških aktivnosti te rad na zajedničkim brendovima vinske ceste, gdje se posebno ističu 2 brenda – Villány Franc i Villány Redy. U okviru projekta ”Cross-border-wine routes 2”, Tenkes neprofitna organizacija će urediti prostor za vinske izložbe u dvorcu u Siklósu, organizirati čitav niz vinskih događanja i manifestacija te najveći dio ulaganja usmjeriti u promociju i marketing vinske ceste.

7-olinka-gjigas

Direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš, predstavila je o Vinsku cestu Križevci-Kalnik-Orehovec i govorila o vinskom turizmu na području Kalničkoga vinogorja. Naime, Vinska cesta Križevci-Kalnik-Orehovec osnovana je prije točno 7 godina – u rujnu 2013. godine, a u siječnju 2014. godine ona je službeno potvrđena i od strane Županijskog povjerenstva za vinske ceste. Pravna osoba ovlaštena za zastupanje vinske ceste je Turistička zajednica Grada Križevaca, a vinska cesta danas broj 15 članova.

8-ivan-biskup

Konferencija je završila izlaganjem pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivana Biškupa, koji je predstavio EU projekte Grada Križevaca koji su trenutno u provedbi. Istaknuo je da je Grad Križevci dvije godine za redom – 2018. i 2019. – proglašen ”Najboljim gradom – Šampionom EU fondova”, a ukupno je provedeno EU projekata u vrijednosti preko 16 milijuna EUR. Trenutno je u provedbi 7 projekata, među kojima se, uz projekt ”Cross-border wine routes 2”, kao najveći ističu projekti rekonstrukcije Društvenog doma u Carevdaru i Društvenog doma u Kloštru Vojakovačkom. Osim toga, značajni su i projekti ”Healing Places” i ”Uspostavljanje poučne staze oko jezera Čabraji”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.